Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Putin nariadil posilniť bezpečnosť na hraniciach Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K tomuto rozhodnutiu prišlo v čase, keď na území Ruska hlásia čoraz častejšie útoky.

Moskva 28. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v nedeľu posilniť bezpečnosť na hraniciach Ruskej federácie s cieľom zaistiť "rýchly" pohyb ruskej armády a civilistov do ukrajinských oblastí, ktoré sú momentálne pod kontrolou Moskvy. K tomuto rozhodnutiu prišlo v čase, keď na území Ruska hlásia čoraz častejšie útoky. TASR informuje na základe správ agentúry Reuters a stanice Sky News.

"Je nevyhnutné zabezpečiť rýchly pohyb vojenských i civilných vozidiel a nákladu, vrátane potravín a humanitárneho stavebného materiálu zasielaného novým subjektom (Ruskej) federácie," uviedol Putin v príspevku Kremľa na platforme Telegram.

Išlo o správu určenú pre pohraničnú stráž, spadajúcu pod ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB), pri príležitosti sviatku pohraničníkov. Putin dodal, že ich úlohou je "spoľahlivo kryť" línie v blízkosti bojovej zóny.

Rusko vlani v septembri nezákonne anektovalo Luhanskú, Doneckú, Záporožskú a Chersonskú oblasť. Ruské sily tieto regióny však ovládajú len čiastočne.

Reuters pripomína, že v posledných týždňoch dochádza k zvýšeniu počtu útokov v Rusku, a to najmä s použitím dronov v pohraničných oblastiach. Pribúdajú ale i útoky cielené smerom hlbšie na územie Ruskej federácie, akým bol napríklad i sobotňajší útok na ropovod severozápadne od Moskvy.

V sobotu ruskí predstavitelia informovali o troch zranených osobách počas ukrajinského ostreľovania Belgorodskej oblasti. Tento región je - rovnako ako Kurská oblasť - najčastejším cieľom útokov, ktoré poškodili tamojšiu elektrickú, železničnú a vojenskú infraštruktúru.

Hoci Kyjev takmer nikdy verejne nepriznáva zodpovednosť za útoky vo vnútri Ruska či na Ruskom kontrolovaných územiach Ukrajiny, uviedol, že ničenie infraštruktúry je prípravou na plánovanú pozemnú protiofenzívu.