Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin nariadil ruskej vláde, aby prevzala kontrolu nad ZAES

Na archívnej satelitnej snímke je pohľad na ruskými vojskami okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES) v Záporoží na Ukrajine. Foto: TASR/AP

ZAES, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, okupujú od marca ruské sily, avšak stále tam pracuje ukrajinský personál.

Moskva 5. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu dekrét, ktorým vláde nariadil prevziať kontrolu nad ukrajinskou Záporožskou jadrovou elektrárňou (ZAES). Ako píše agentúra Reuters, podľa tohto výnosu sa ZAES – nachádzajúca sa v Enerhodare v Moskvou anektovanej Záporožskej oblasti – má stať "federálnym majetkom".

"Vláda zaistí, že jadrové zariadenia v tejto elektrárni... budú integrované ako súčasť federálneho majetku," píše sa v dekréte, ktorý podpísal šéf Kremľa a citovala z neho agentúra AFP.

ZAES, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, okupujú od marca ruské sily, avšak stále tam pracuje ukrajinský personál. Elektráreň sa nachádza v blízkosti frontovej línie a viackrát sa stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina. To vyvolalo obavy medzinárodného spoločenstva z možnej jadrovej katastrofy.