Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Putin nariadil stavbu šiestich vojenských plavidiel vrátane ponoriek

Na archívnej snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruské námorníctvo podľa odhadov v súčasnosti disponuje zhruba šesťdesiatimi ponorkami rôzneho typu a niekoľkými desiatkami vojnových lodí, vrátane korviet.

Moskva 23. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil trom lodeniciam, aby začali s výrobou šiestich vojenských pravidiel určených pre ruské námorníctvo. V pondelok o tom informovali agentúry TASS a AP.

Šéf Kremľa prostredníctvom videokonferencie vydal rozkazy na stavbu dvoch jadrových ponoriek vyzbrojených medzikontinentálnymi balistickými raketami, dvoch ponoriek na dieselový pohon a dvoch korviet v lodeniciach v Severodvinsku, Petrohrade a Komsomoľsku na Amure.

"Naďalej budeme posilňovať potenciál ruského námorníctva, rozvíjať jeho základne a infraštruktúru, vyzbrojovať ho najmodernejšími zbraňami," povedal Putin podľa AP.

"Silné a suverénne Rusko potrebuje silné a vyvážené námorníctvo," doplnil šéf Kremľa.

Podľa AP je modernizácia vojenskej techniky pre Moskvu najvyššou prioritou. Moskva sa podľa americkej tlačovej agentúry snaží obnoviť námornú prítomnosť v tých častiach sveta, kde počas studenej vojny dominoval Sovietsky zväz.

"Budeme naďalej ukazovať ruskú vlajku v strategicky dôležitých námorných oblastiach," povedal Putin.

Ruské námorníctvo podľa odhadov v súčasnosti disponuje zhruba šesťdesiatimi ponorkami rôzneho typu a niekoľkými desiatkami vojnových lodí, vrátane korviet, teda ľahkých plavidiel určených na sprevádzanie konvojov.