Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Putin nariadil zvýšiť výrobu dronov Kub a Lancet

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) počúva generálneho riaditeľa Rostecu Sergeja Čemezova v Moskve, Rusko, v pondelok 7. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Výrobcovia mi prisľúbili, že zvýšia počet vyrobených kusov (dronov). Tento sľub plnia, ale výrobu treba zvýšiť viac, naliehal ruský prezident Vladimir Putin.

Moskva/Londýn 7. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil spoločnosti Rostech, aby zvýšila výrobu bezpilotných lietadiel typu Kub a Lancet.

Tieto stroje sa v závislosti od neseného vybavenia môžu používať na prieskumné úlohy alebo ako tzv. samovražedné drony - proti pozemným, námorným, vzdušným alebo živým cieľom. Informovala o tom v pondelok britská stanica BBC.

"Výrobcovia mi prisľúbili, že zvýšia počet vyrobených kusov (dronov). Tento sľub plnia, ale výrobu treba zvýšiť viac," naliehal Putin na stretnutí s generálnym riaditeľom spoločnosti Rostech Sergejom Čemezovom.

Podľa Putina tieto bezpilotné lietadlá preukázali vysokú účinnosť: "Zásah je silný, akékoľvek zariadenie, vrátane zahraničnej výroby, nielen horí, ale vybuchuje ešte aj munícia."

Čemezov dodal, že jeden z holdingov spoločnosti vyvíja systém, ktorý umožní lepšie identifikovať a zachytávať bezpilotné lietadlá nepriateľa a kontrolovať vzdušný priestor.

Objasnil, že súčasné radary nedokážu odhaliť ciele malých rozmerov a pohybujúce sa nízkou rýchlosťou, akými sú práve drony.