Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Putin navštívil mesto Charbin na severovýchode Číny

Ruský prezident Vladimir Putin gestikuluje počas rozhovoru so študentmi Harbinského technologického inštitútu v Harbine v severovýchodnej čínskej provincii Heilongjiang v piatok 17. mája 2024. Foto: TASR/AP

Toto mesto sa nachádza niekoľko sto kilometrov od hraníc s Ruskom a je dôležitým strediskom cezhraničného obchodu a kultúrnej výmeny, píše AFP

Peking 17. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok navštívil mesto Charbin na severovýchode Číny. Prisľúbil posilnenie obchodných aj hospodárskych vzťahov medzi Moskvou a Pekingom, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

Toto mesto sa nachádza niekoľko sto kilometrov od hraníc s Ruskom a je dôležitým strediskom cezhraničného obchodu a kultúrnej výmeny, píše AFP. Putim sa tam stretol s čínskym viceprezidentom Chan Čengom.

Ruský prezident na slávnostnom otvorení rusko-čínskeho obchodného podujatia ocenil energické vzťahy medzi oboma krajinami a prisľúbil ich upevnenie. "Rusko je pripravené a schopné naďalej poháňať čínske hospodárstvo, obchody, mestá a obce dostupnou energiou, ktorá je priaznivá k životnému prostrediu," povedal. "Sme odhodlaní dôsledne prehlbovať obojstrannú spoluprácu v oblasti technológií a inovácií."

Putin tiež v piatok uviedol, že satelitné systémy Ruska a Číny sa navzájom dopĺňajú. Obe krajiny si podľa jeho slov na základe toho môžu vymieňať informácie, čo pomáha s dopravou, znižuje náklady a šetrí energiu.

Putin na návštevu Číny pricestoval v stredu večer. Vo štvrtok absolvoval rokovania s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Podpísali spoločné vyhlásenie o "novej ére", v ktorom zaujali opozíciu voči USA vo viacerých bezpečnostných záležitostiach, pripomína Reuters. Rokovali o viacerých témach vrátane Taiwanu, Ukrajiny, Severnej Kórey a spolupráce v oblasti jadrových technológií a financií.

"Dnešné vzťahy medzi Čínou a Ruskom sú ťažko získané a obe strany ich musia opatrovať a rozvíjať," uviedol Si. Čína je podľa jeho slov odhodlaná spoločne dosiahnuť rozvoj a omladenie oboch krajín a spolupracovať s cieľom podporovať poctivosť a čestnosť vo svete.

Si Ťin-pching Putina uchopil okolo pliec a dvakrát ho objal, píše Reuters a pripomína, že takéto prejavy vrúcnosti nie sú pre čínskeho lídra typické.

Rusko, na ktoré západné krajiny uvalili po invázii na Ukrajinu sankcie, sa vo zvýšenej miere spolieha na obchodné vzťahy s Čínou, píše Reuters. To však ohrozuje dominantné postavenie USA v oblastiach ako kvantové technológie, špionáž i v oblasti hrubej vojenskej sily, konštatuje agentúra.