Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin neočakáva, že dôjde k zmene vzťahov medzi USA a Ruskom

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AFP

Putin bol jedným z posledných svetových lídrov, ktorí zablahoželali Bidenovi k víťazstvu v amerických novembrových prezidentských voľbách.

Moskva 23. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že neočakáva, že by sa vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom zmenili, keď sa v januári oficiálne ujme funkcie novozvolený americký prezident Joe Biden. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Putinovi spolupracovníci sú v tomto smere menej optimistickí.

"Teraz o zmene vedenia v USA a o tom, že to bude pre nás ťažšie. Nemyslím si to. Bude to ako obvykle," uviedol Putin na stretnutí s zákonodarcami a predstaviteľmi vlády.

Vyjadril sa tak po tom, čo Biden prisľúbil, že Rusko potrestá za rozsiahly kybernetický útok na americké inštitúcie. Reakciu podľa agentúry AFP sľubuje hneď po svojom nástupe do funkcie prezidenta po slávnostnej inaugurácii 20. januára.

Niekoľkí vysokopostavení ruskí predstavitelia ešte pred Putinovým vystúpením vyhlásili, že od Bidenovej administratívy nečakajú nič "dobré".

Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že čo sa týka vzťahov s Washingtonom, Kremeľ nečaká "nič pozitívne". V podobnom duchu sa vyjadril aj námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. "Rozhodne neočakávame nič dobré. A bolo by čudné očakávať niečo dobré od ľudí, z ktorých mnohí si vybudovali kariéru na rusofóbii a hádzali bahno na moju krajinu," uviedol v rozhovore pre tlačovú agentúru Interfax.

Očakáva sa, že Biden zaujme voči Moskve tvrdší postoj než odchádzajúci prezident Donald Trump, ktorého nástup do funkcie prezidenta USA v roku 2016 sprevádzali obvinenia zo zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb v jeho prospech, pripomína AFP.

Putin bol jedným z posledných svetových lídrov, ktorí zablahoželali Bidenovi k víťazstvu v amerických novembrových prezidentských voľbách. "Za seba môžem povedať, že som pripravený spolupracovať," uviedol.