Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin o útoku na Ukrajinu tvrdí, že Rusko nemalo na výber

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Jednoducho nám nedali šancu konať inak, povedal Putin počas štvrtkového stretnutia so zástupcami podnikateľských kruhov.

Moskva 24. februára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že kroky Ruska na Ukrajine sú vynúteným opatrením, Moskva - podľa jeho slov - nemala inú možnosť.

"Najdôležitejšie je, aby bolo jasné toto: to, čo sa deje (na Ukrajine), je nevyhnutné opatrenie. Jednoducho nám nedali šancu konať inak," povedal Putin počas štvrtkového stretnutia so zástupcami podnikateľských kruhov. Informoval o tom spravodajský web Meduza.io.

Putin zároveň zdôraznil, že na bezpečnostné riziká, ktoré pre Rusko vznikli, nebolo možné reagovať inými prostriedkami. Všetky pokusy o eliminovanie alebo redukciu týchto rizík boli neúspešné, tvrdil Putin.

Dodal, že aj preňho to bolo prekvapujúce. "Aby som pravdu povedal, dokonca sa čudujem, že sme sa neposunuli ani o milimeter ani v jednej veci (okruhu tém rokovaní). Opakujem: ide o vynútené opatrenie, pretože nám mohli vytvoriť také riziká, že je ťažko povedať, ako by naša krajina (vôbec) existovala".

Putin vo štvrtok ráno oznámil začiatok špeciálnej vojenskej operácie v Donbase. Na Ukrajine bolo v súvislosti s tým vyhlásené stanné právo.

V priebehu prvého dňa svojej operácie na Ukrajina ruská armáda podľa tvrdenia ruského ministerstva obrany zničila 74 objektov vojenskej infraštruktúry Ukrajiny vrátane 11 letísk a námornej základne.

Putin v príhovore, ktorým oznamoval vyhlásenie vojny, uviedol, že vojenské akcie Ruska sú namierené "proti tým, ktorí si vzali Ukrajinu a jej ľud za rukojemníkov". Povedal tiež, že cieľom je "denacifikácia a demilitarizácia" Ukrajiny. Deklaroval, že režim v Kyjeve pácha genocídu na východe krajiny a že spravodlivosť a pravda sú na strane Ruska. Tvrdil aj to, že zodpovednosť za krv bude na rukách Ukrajincov a že Rusko nemá v pláne okupovať územie Ukrajiny.