Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin obvinil Kyjev, že obrancom v areáli Azovstaľu nedovolí vzdať sa

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podľa Putina ozbrojenci bojujúci na strane Ukrajiny, ktorí sa vzdajú, budú mať tiež zaručené, že sa s nimi bude zaobchádzať v súlade s medzinárodným právom.

Moskva 22. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok v rozhovore s predsedom Európskej rady Charlom Michelom obvinil Kyjev, že odmieta povoliť ukrajinským jednotkám v obliehanom prístavnom meste Mariupol, aby sa vzdali. Informovala o tom agentúra AFP.

Putin Michelovi povedal, že všetci vojaci ukrajinských ozbrojených síl, bojovníci tzv. nacionalistických práporov a zahraniční žoldnieri, ktorí sú v oceliarenskom komplexe Azovstaľ, "zostanú nažive, ak zložia zbrane".

Podľa Putina ozbrojenci bojujúci na strane Ukrajiny, ktorí sa vzdajú, budú mať tiež zaručené, že sa s nimi bude zaobchádzať v súlade s medzinárodným právom a bude im poskytnutá kvalitná zdravotná starostlivosť.

Ruský prezident však upozornil, že "kyjevský režim nedovoľuje, aby sa táto možnosť využila".

Vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej webovej stránke Kremľa sa uvádza, že Putin s Michelom hovoril aj o prijímaných opatreniach na ochranu civilistov, "každodennom otváraní humanitárnych koridorov a vyhlasovaní režimu prímeria pre bezpečnú evakuáciu civilistov".

Putin podľa Kremľa upozornil predsedu Európskej rady na vyhlásenia predstaviteľov EÚ o potrebe riešiť situáciu na Ukrajine vojenskými prostriedkami, ako aj na ignorovanie početných vojnových zločinov spáchaných ukrajinskými bezpečnostnými silami.

Z vyhlásenia Kremľa vyplýva, že podľa Moskvy by Brusel mohol využiť svoj vplyv na kyjevské vedenie a doviesť ho k tomu, aby zastavilo ostreľovanie miest a dedín v Donbase na východe Ukrajiny a "ďalšie hrubé porušovanie medzinárodného humanitárneho práva".

V reakcii na výzvu na nadviazanie priameho kontaktu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským Putin podľa Kremľa poznamenal, že takáto možnosť závisí "od konkrétnych výsledkov prebiehajúcich rokovaní medzi ruskými a ukrajinskými predstaviteľmi, kde ukrajinská strana nie je dôsledná a nie je pripravená hľadať vzájomne prijateľné riešenia".