Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Putin obvinil Ukrajinu z premárnenia príležitosti viesť rozhovory

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) sa rozpráva s izraelským premiérom Naftalim Bennettom, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bennett navrhol, že Izrael bude vystupovať ako sprostredkovateľ v rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorých cieľom bude zastaviť nepriateľské akcie, dodal Kremeľ.

Moskva 27. februára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu obvinil ukrajinských predstaviteľov z premárnenia "príležitosti" viesť rozhovory. Tie by mohli ukončiť útoky Ruska na svojho prozápadne orientovaného suseda. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Kremeľ oznámil, že Putin poinformoval izraelského premiéra Naftaliho Bennetta o "priebehu špeciálnej vojenskej operácie na ochranu Donbasu" na východe Ukrajiny, ako ruský líder útoky nazýva. Ide pritom o celoplošné napadnutie susedného štátu Ruskom.

Ako Kremeľ napísal vo vyhlásení, počas telefonátu s Bennettom Putin "tiež poznamenal, že ruská delegácia je v bieloruskom meste Homeľ a je pripravená na rokovania so zástupcami Kyjeva, ktorý má k tomu rozporuplný, nedôsledný postoj a nevyužil túto príležitosť".

Bennett navrhol, že Izrael bude vystupovať ako sprostredkovateľ v rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorých cieľom bude "zastaviť nepriateľské akcie", dodal Kremeľ.

Úrad premiéra Bennetta oznámil, že obaja politici "diskutovali o situácii medzi Ruskom a Ukrajinou".

Telefonát nasledoval po správach, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal Izrael, aby po napadnutí Ukrajiny Ruskom zohral úlohou sprostredkovateľa mierových rozhovorov.

Bennett a Zelenskyj sa spolu rozprávali v piatok 25. februára.

Rusko chce viesť rozhovory s kyjevskými predstaviteľmi v Bielorusku, ktoré umožnilo ruským vojakom prechod na územie Ukrajiny, keď začínali inváziu.

Zelenskyj v nedeľu oznámil, že Ukrajina je ochotná viesť rozhovory s Ruskom, ale odmietol sa s ruskou delegáciou stretnúť v susednom Bielorusku, pretože "odtiaľ lietajú rakety na ukrajinské územie".

Ukrajinský prezident vo videopríhovore spomenul ako alternatívne miesta rozhovorov konkrétne Varšavu, Bratislavu, Istanbul, Budapešť a Baku, informovala tlačová agentúra AP. Možné sú podľa neho aj iné lokality.