Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin obvinil Západ, že sa snaží roztrhať Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin vystupuje s prejavom počas stretnutia s predstaviteľmi zbrojárskeho priemyslu v meste Tula, ktoré je centrom tohto priemyselného odvetvia v Rusku v piatok 23. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Vyhlásil tiež, že ruské sily zničia najpokročilejší americký systém protivzdušnej obrany Patriot.

Moskva 25. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval Západ za pokus "roztrhať" Rusko. Vyplýva to zo zverejnenej časti rozhovoru, ktorý odvysiela štátna televízia Rossija 1 neskôr v nedeľu. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

"Jadrom toho všetkého je politika našich geopolitických protivníkov, ktorých cieľom je roztrhať Rusko, historické Rusko," povedal Putin. "Vždy sa snažili 'rozdeľovať a panovať'... Naším cieľom je niečo iné - zjednotiť ruský ľud," dodal ruský prezident.

"Sme pripravení rokovať so všetkými zainteresovanými o prijateľných riešeniach, ale je to na nich - my nie sme tí, ktorí odmietajú rokovať, oni áno," povedal Putin v rozhovore pre štátnu televíziu Rossija 1.

Vyhlásil tiež, že ruské sily zničia najpokročilejší americký systém protivzdušnej obrany Patriot. "Samozrejme, že to zničíme, na 100 percent!" povedal Putin.

USA v stredu oznámili, že Ukrajine poskytnú na obranu pred ruskou agresiou systémy Patriot v rámci balíka pomoci v hodnote 1,85 miliardy dolárov. Putin to vo štvrtok označil za "predlžovanie konfliktu".