Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin obvinil Západ zo šírenia protiruskej nálady

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas tlačovej konferencie po summite Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) 14. októbra 2022 v Astane. Foto: TASR/AP

Putin ďalej bez dôkazov zopakoval svoje tvrdenie, že Poľsko sa nevzdalo svojich snov o ovládnutí časti Ukrajiny, uvádza Sky News.

Moskva 4. novembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok v Moskve zúčastnil na oslavách Dňa národnej jednoty. Pri tejto príležitosti sa prihovoril zhromaždeným davom ľudí a povedal, že konfrontácia Ruska s "neonacistickým režimom" je nevyhnutná. Informuje o tom spravodajská stanica Sky News s tým, že Putin sa vo svojom prejave zjavne uchýlil k rétorike, akú použil už v minulosti.

Ruský prezident uviedol, že západné mocnosti sa snažia na Ukrajine vyvolávať "protiruské nálady". Podľa jeho slov sa západné mocnosti začali už po páde Sovietskeho zväzu "miešať" do Ukrajiny aj Ruska. Šéf Kremľa vo svojom štvrtkovom prejave tiež povedal, že Západ vtĺkol miliónom ľudí do hláv "historické nezmysly" vrátane tých, ktoré sa týkajú skutočného priebehu druhej svetovej vojny či podielu Sovietskeho zväzu na víťazstve nad nacistickým Nemeckom.

Putin ďalej bez dôkazov zopakoval svoje tvrdenie, že Poľsko sa nevzdalo svojich snov o ovládnutí časti Ukrajiny, uvádza Sky News.

Deň národnej jednoty je spomienkou na udalosť zo 4. novembra 1612, keď ruskí vojaci ľudovej domobrany pod velením Kuzmu Minina a Dmitrija Požarského zaútočili na moskovskú štvrť Kitaj-gorod a z Moskvy vyhnali poľských-litovských dobyvateľov. Tým sa skončilo obdobie nepokoja (smuta), ktoré trvalo 30 rokov. Zároveň sa začalo budovanie nového ruského štátu. V Rusku si ho pripomínajú od roku 2005, pričom nahradil spomienku na boľševickú revolúciu z roku 1917.

Putin oblečený v čiernom položil vo štvrtok kvety k pamätníku venovenému Mininovi a Požarskému na moskovskom Červenom námestí.

Sky News pripomína, že ruské úrady tento rok využívajú tento sviatok na propagáciu (nelegálnej) anexie území na Ukrajine.