Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin obvinil Západ zo snahy premeniť Rusko na svoju kolóniu

Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na oslavách vyhlásenia anexie štyroch okupovaných ukrajinských oblastí za štátne územie Ruska, na Červenom námestí v Moskve 30. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Nechcú nás vidieť ako slobodnú spoločnosť. Chcú nás vidieť ako dav otrokov, povedal ruský líder v prejave v Kremli.

Moskva 30. septembra (TASR) – Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že Západ sa snaží oslabiť Rusko a rozdeliť ho na menšie štáty, ktoré sa obrátia proti sebe. Obvinil tiež západné krajiny zo sabotovania plynovodov Nord Stream v Baltskom mori. TASR informácie prevzala od stanice BBC, denníka The Guardian a agentúry AFP.

Západ je podľa Putina "nenásytný" a chce premeniť Rusko na svoju "kolóniu". "Nechcú nás vidieť ako slobodnú spoločnosť. Chcú nás vidieť ako dav otrokov," povedal ruský líder v prejave v Kremli, pri ktorom oznamoval anexiu ukrajinských oblastí okupovaných Ruskom.

Putin uviedol, že Rusko je veľkou krajinou s veľkou civilizáciou, ktorá odmieta žiť pod "falošnými pravidlami" nadiktovanými Západom. Tvrdil tiež, že západné "koloniálne" elity neveria v právo ľudí na sebaurčenie.

Šéf Kremľa okrem toho vyhlásil, že Rusko nie je zodpovedné za energetickú krízu. Tá podľa jeho tvrdenia vznikla v dôsledku mnohých rokov nesprávnej politiky, realizovanej už dlho pred vojnou na Ukrajine. Ruský líder kritizoval aj kapitalizmus s tým, že nie je správnou cestou, ako zabezpečiť ľuďom potraviny.

Členské krajiny EÚ v piatok v spoločnom vyhlásení "rázne odmietli a jednoznačne odsúdili nezákonnú anexiu ukrajinského územia". Pripojenie ukrajinských území ako nezákonné kritizovali aj vrcholní predstavitelia EÚ. Anexia Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Záporožskej a Chersonskej oblasti nie je medzinárodne uznaná.