Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Putin obvinili ´neokoloniálny Západ´ z podporovania nepokojov vo svete

Ruský prezident Vladimir Putin zdraví účastníkov ruskej zahraničnej tajnej služby na 11. konferencii o medzinárodnej bezpečnosti 15. augusta 2023 v Moskve. Foto: TASR/AP

Šéf Kremľa dlhodobo obviňuje Západ zo sprisahania proti všetkému ruskému. Táto jeho rétorika sa od vypuknutia konfliktu na Ukrajine ešte viac umocnila.

Moskva 15. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin obvinili v utorok Západ z podporovania nepokojov po celom svete. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Konflikty vo veľkých častiach sveta spôsobujú výhradne "geopolitické pletky a egoistické a neokoloniálne správanie Západu," uviedol Putin vo videopríhovore, ktorým otvoril bezpečnostnú konferenciu v Moskve.

Medzi účastníkmi Moskovskej konferencie o medzinárodnej bezpečnosti bol i nový čínsky minister obrany Li Šang-fu.

Putin nariadením invázie na Ukrajinu vlani vo februári rozpútal v Európe najväčší ozbrojený konflikt od konca druhej svetovej vojny v roku 1945. V príhovore však uviedol, že to západné sily sa snažia proti sebe štvať ľudí s cieľom vytvoriť vazalské štáty. Ich cieľom je podľa neho v rámci neokoloniálneho systému "bezohľadne využívať zdroje" iných krajín.

Šéf Kremľa dlhodobo obviňuje Západ zo sprisahania proti všetkému ruskému. Táto jeho rétorika sa od vypuknutia konfliktu na Ukrajine ešte viac umocnila. Európske krajiny a Spojené štáty totiž prevzali iniciatívu a na ruskú inváziu odpovedali uvalením sankcií a podporou brániacej sa Ukrajiny.

Podľa DPA sa zdá, že Rusko sa snaží využiť v poradí už 11. Moskovskú konferenciu o medzinárodnej bezpečnosti na podporu budovania aliancií. Ruský minister obrany Sergej Šojgu totiž uviedol, že Moskva by chcela posilniť spoluprácu s ázijskými krajinami ako napríklad s Indiou, Mjanmarskom, Mongolsko, Laosom, Indonéziou či Bangladéšom.