Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin očakáva konštruktívnu spoluprácu s novým izraelským premiérom

Na snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Netanjahu sa pýšil svojím priateľstvom s Putinom a bol v Rusku častým hosťom.

Moskva 14. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok zablahoželal novému izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi a vyjadril nádej na konštruktívnu spoluprácu. Izrael bude mať po 12 rokoch nového premiéra vďaka tomu, že spojenectvo viacerých strán pripravilo o úrad Benjamina Netanjahua. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Očakávam, že Vaša práca na čele vlády uľahčí ďalší rozvoj konštruktívnej dvojstrannej spolupráce vo všetkých smeroch," uviedol Putin v odkaze zverejnenom Kremľom.

"Je to nepochybne v tom najvyššom záujme našich ľudí," napísal Putin a dodal, že rusko-izraelská spolupráca pomôže posilniť "mier, bezpečnosť a stabilitu na Blízkom východe".

Pravicový židovský nacionalista, milionár a bývalý podnikateľ v oblasti technológií Bennett sa ujme vedenia izraelskej vlády, ktorá je koalíciou ôsmich strán. Vláda bude mať rotujúcu funkciu premiéra. V roku 2023 má Bennetta, šéfa nacionalistickej strany Jamina, vystriedať Jair Lapid, šéf centristickej strany Ješ Atid.

Netanjahu sa pýšil svojím priateľstvom s Putinom a bol v Rusku častým hosťom.