Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin ocenil arménskeho premiéra za odvahu

Vladimir Putin, archívne foto. Foto: TASR/AFP

Boje o Náhorný Karabach medzi Arménskom a Azerbajdžanom, dvoma postsovietskymi rivalmi, vypukli koncom septembra, čo opäť oživilo dlhodobý konflikt o tento horský región.

Moskva 2. decembra (TASR) – Ruský prezident Vladimir Putin v stredu ocenil arménskeho premiéra Nikola Pašinjana za "odvahu" pri schvaľovaní a podpisovaní mierovej dohody týkajúcej sa Náhorného Karabachu, ktorá vyvolala v Arménsku odpor voči lídrovi. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Arménsko podpísalo s Azerbajdžanom dohodu sprostredkovanú Ruskom 9. novembra – po šiestich týždňoch ťažkých bojov o odtrhnutý horský región Náhodný Karabach. Ten sa nachádza v juhozápadnom Azerbajdžane a je medzinárodne neuznaným štátom. Okolo 95 percent jeho obyvateľov tvoria Arméni.

Na základe dohody Arménsko odovzdalo Azerbajdžanu tri okresy okolo arménskej enklávy Náhorný Karabach a ďalšie štyri dobyli azerbajdžanské sily počas spomínanej bojovej operácie.

Na videokonferencii lídrov Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, vedenej Moskvou, mal Putin prejav. V ňom označil Pašinjanove rozhodnutia týkajúce sa ukončenia konfliktu za nutné, ale bolestné.

„Vyžadovali si od premiéra veľa osobnej odvahy," povedal Putin. „Našou úlohou je teraz podporovať premiéra a jeho tím, aby sa zaistil mier," dodal ruský prezident.

Putin vyjadril Pašinjanovi podporu práve v čase, keď arménsky premiér čelí doma tlaku. Od oznámenia mierovej dohody, ktorá zneisťuje budúce politické postavenie Náhodného Karabachu, pravidelne vychádzajú do ulíc arménskeho hlavného mesta Jerevan protestujúci ľudia.

Demonštranti označili Pašinjana za zradcu a požadujú jeho odstúpenie. Arménske úrady minulý mesiac oznámili, že prekazili plán na zavraždenie premiéra.

Pašinjan, ktorého manželka a syn boli počas konfliktu na fronte, vyhlásil, že mierová dohoda bola jedinou možnosťou Arménska a že zaistila prežitie Karabachu.

Aj keď sporný horský región stratil veľké územné pásma, jeho budúcnosť bude zabezpečovať takmer 2000 príslušníkov ruských mierových síl, ktorých rozmiestnia na päťročné predlžiteľné obdobie.

Boje o Náhorný Karabach medzi Arménskom a Azerbajdžanom, dvoma postsovietskymi rivalmi, vypukli koncom septembra, čo opäť oživilo dlhodobý konflikt o tento horský región. Obnovený konflikt si vyžiadal tisíce mŕtvych a omnoho viac vysídlených,