Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Putin odvolal pre videonahrávky z funkcie šéfa väzenskej služby

Ruský prezident Vladimir Putin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa vyhlásenia Kremľa ruský prezident zároveň vydal dekrét, v ktorom vymenoval nového riaditeľa FSIN. Stal sa ním Arkadij Gostev, ktorý od roku 2012 pôsobí vo funkcii námestníka ministra vnútra.

Moskva 25. novembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin odvolal vo štvrtok Alexandra Kalašnikova z funkcie riaditeľa ruskej Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN). K jeho odvolaniu pritom prišlo v čase, keď sa na verejnosť dostali videonahrávky zachytávajúce mučenie a znásilňovanie ruských väzňov, všíma si agentúra AFP.

Putin odvolal Kalašnikova, proti ktorému západne krajiny zaviedli sankcie v súvislosti s väznením ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, s okamžitou platnosťou. Kalašnikov pôsobil vo funkcii riaditeľa FSIN iba dva roky.

Podľa vyhlásenia Kremľa ruský prezident zároveň vydal dekrét, v ktorom vymenoval nového riaditeľa FSIN. Stal sa ním Arkadij Gostev, ktorý od roku 2012 pôsobí vo funkcii námestníka ruského ministra vnútra.

AFP dáva odvolanie Kalašnikova do súvislosti s nedávno zverejneným archívom ruskej väzenskej správy, v ktorom sú videozáznamy zachytávajúce mučenie väzňov vo väzenskej nemocnici v Saratovskej oblasti.

Tieto nahrávky zverejnil ľudskoprávny projekt Gulagu.net, ktorému ich poskytol bývalý trestanec Sergej Saveľjev. Ten bol počas výkonu trestu správcom monitorovacích kamier v nemocnici FSIN vyhradenej pre pacientov s tuberkulózou v Saratovskej oblasti.

Po zverejnení týchto videí ruské úrady začali prípad vyšetrovať a odvolali z funkcie všetkých členov vedenia nemocnice. Začali tiež trestné stíhanie voči siedmim osobám.

Začiatkom novembra FSIN tiež oznámila, že prepustila 18 pracovníkov nemocnice v Saratovskej oblasti, pričom ďalších 11 bude čeliť v tejto súvislosti disciplinárnemu konaniu.