Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Putin označil dodávky Patriotov na Ukrajinu za predlžovanie konfliktu

Na archívnej snímke systém protivzdušnej obrany Patriot. Foto: TASR - Ján Krošlák

USA v stredu oznámili, že Ukrajine poskytnú na obranu pred ruskou agresiou systémy Patriot v rámci balíka pomoci v hodnote 1,85 miliardy dolárov.

Moskva 22. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok kritizoval Spojené štáty za poskytnutie systémov protivzdušnej obrany Patriot Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Tí, ktorí nám čelia, tvrdia, že je to obranná zbraň," uviedol ruský prezident a dodal, že sa voči nej vždy nájde prostriedok. "Ľudia, ktorí takto konajú, konajú naprázdno. Len to predlžuje konflikt," dodal Putin pre novinárov.

USA v stredu oznámili, že Ukrajine poskytnú na obranu pred ruskou agresiou systémy Patriot v rámci balíka pomoci v hodnote 1,85 miliardy dolárov. Americký prezident Joe Biden neskôr v Bielom dome prijal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý mal prejav aj v americkom Kongrese.

Kremeľ v reakcii na Zelenského návštevu vyhlásil, že Washington a Kyjev sú hluchí k obavám Ruska.

Systém Patriot bol pôvodne vyvinutý spoločnosťou Raytheon na zachytávanie vysoko letiacich lietadiel. V 80. rokoch minulého storočia bol upravený, aby dokázal čeliť novým hrozbám vo forme taktických balistických rakiet, vysvetlila agentúra AFP.

Po prvý raz bol v boji nasadený počas vojny v Perzskom zálive a neskôr aj počas americkej invázie v Iraku v roku 2003, píše agentúra Reuters.

Systém schopný presunu zvyčajne pozostáva z radaru, kontrolnej stanice, generátora energie, zariadenia na odpaľovanie striel a ďalších podporných vozidiel. Každá z batérii môže mať až osem zariadení na odpaľovanie rakiet, pričom každé má štyri strely, píše CNN. Na obsluhu jednej batérie je potrebných približne 90 vojakov.

Cena jednej takejto batérie Patriot je viac ako jedna miliarda dolárov.