Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin označil zatknutie Medvedčuka na Ukrajine za politické čistky

Na archívnej snímke z 6. októbra 2020 ukrajinský magnát Viktor Medvedčuk (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia v Moskve. Foto: TASR/AP

Ukrajinský opozičný politik Viktor Medvedčuk je od štvrtka v domácom väzení. Je obvinený z prevodu licencií na ťažbu ropy a zemného plynu z jedného z polí na Kryme na ruské orgány.

Moskva 14. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok označil zatknutie ukrajinského opozičného politika Viktora Medvedčuka, s ktorým má blízke väzby, za politické čistky. Putin tiež uviedol, že Rusko bude na konanie Ukrajiny adekvátne reagovať, informujú agentúry AFP a TASS.

"Odteraz každý, kto spolupracuje s Ruskom, bude na Ukrajine čeliť trestnému stíhaniu?" pýtal sa Putin na zasadnutí Bezpečnostnej rady Ruskej federácie.

Podľa slov prezidenta sa konajú na Ukrajine "politické čistky", ktorých cieľom je iba jedno - "očistiť politiku od tých, ktorí sú za mierové riešenie krízy na juhovýchode Ukrajiny a chcú mať dobré susedské vzťahy s Ruskom".

"Je to určite problém, na ktorý upriamime našu pozornosť a budeme včas a adekvátne reagovať," pokračoval Putin.

Okrem toho Putin obvinil Západ z toho, že podporuje politické čistky na Ukrajine a snaží sa z Ukrajiny spraviť "akéhosi protivníka Ruska".

Ukrajinský opozičný politik Viktor Medvedčuk je od štvrtka v domácom väzení. Je obvinený z prevodu licencií na ťažbu ropy a zemného plynu z jedného z polí na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, na ruské orgány, ako aj z údajného zverejnenia utajených informácií o rozmiestnení ukrajinských vojenských jednotiek. V prípade, že súd uzná Medvedčuka za vinného, hrozí mu 15 rokov väzenia. Medvedčuk získal v médiách prezývku "Putinov kmotor", lebo ruský prezident je krstným otcom jeho dcéry.