Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin označil zničenie Kachovskej priehrady za barbarský čin

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Priehrada na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bola zničená v utorok skoro ráno.

Moskva 7. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu označil útok na Ruskom okupovanú Kachovskú priehradu na juhu Ukrajinu za "barbarský čin". Moskva zo zničenia priehrady obviňuje Kyjev. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ide o prvé Putinove verejné vyjadrenie k pretrhnutiu Kachovskej priehrady. V telefonáte so svojím tureckým kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom povedal, že ide o "barbarský čin, ktorý povedie k rozsiahlej environmentálnej a humanitárnej katastrofe", uviedol vo vyhlásení Kremeľ.

Priehrada na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bola zničená v utorok skoro ráno. Ukrajina a mnohí západní pozorovatelia sú presvedčení, že ruskí vojaci sami odpálením náloží vyhodili priehradný múr do vzduchu. Špekuluje sa, že tak chceli zabrániť plánovanej ukrajinskej protiofenzíve.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu navrhol Putinovi aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vytvorenie medzinárodnej komisie na vyšetrenie zničenia Kachovskej priehrady.