Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Putin pochválil ruských vojakov za postup

Ruský prezident Vladimir Putin . Foto: TASR/AP

Putin ocenil ruských vojakov za ich postup len niekoľko dní po tom, čo Moskva spustila novú rozsiahlu pozemnú ofenzívu v ukrajinskej Charkovskej oblasti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 15. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin privítal v stredu postup svojich jednotiek "na všetkých frontoch" na bojisku na Ukrajine, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Putin ocenil ruských vojakov za ich postup len niekoľko dní po tom, čo Moskva spustila novú rozsiahlu pozemnú ofenzívu v ukrajinskej Charkovskej oblasti.

"Naši vojaci každodenne zlepšujú svoje pozície vo všetkých smeroch," povedal Putin ruským vojenským veliteľom vrátane nového ministra obrany Andreja Belousova na schôdzke, ktorú odvysielala ruská televízia.

Ruský prezident zároveň uviedol, že celkové výdavky Ruska na obranu a bezpečnosť v roku 2024 zrejme mierne presiahnu 8,7 percenta hrubého domáceho produktu. Upozornil pritom, že tieto peniaze treba použiť opatrne a efektívne.

Belousova, ekonóma bez vojenských skúseností, Putin nečakane nominoval v nedeľu namiesto doterajšieho šéfa rezortu obrany Sergeja Šojgua.

Ostreľovanie Charkovskej oblasti ruskými jednotkami sa prudko zintenzívnilo v piatok 10. mája. V ten istý deň začala ruská armáda svoju ofenzívu v tomto sektore: ruskí vojaci prekročili hranicu na viacerých miestach na severozápade Ukrajiny a snažia sa obsadiť pohraničné obce na ukrajinskom území. Táto situácia podnietila Ukrajinu k evakuácii tisícov ľudí z oblasti.