Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin podpísal dekrét, ktorý môže kamiónom zakázať tranzit cez Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin gestikuluje počas videokonferencie s ruskými predstaviteľmi, s ktorými diskutoval o poľnohospodárskych otázkach v čiernomorskej rezidencii v Soči v utorok 27. septembra 2022. Foto: TASR/AP

V dekréte sa uvádza, že najnovšie ruské opatrenia boli zavedené v reakcii na "nepriateľské" obmedzenia ostatných krajín voči ruským občanom a subjektom.

Moskva 29. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal vo štvrtok dekrét, ktorý umožňuje ruskej vláde zakázať niektorým nákladným autám pochádzajúcim zo západných krajín tranzit cez územie Ruskej federácie. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Dekrét ruskej vláde povoľuje zakázať tranzit nákladných áut a kamiónov prevážajúcich náklad registrovaný v krajinách, ktoré podnikli proti Rusku podobné opatrenia.

Rusko sa v apríli sťažovalo, že Európska únia zatvorila svoje hranice pre nákladné vozidlá registrované v Rusku a Bielorusku. Urobila tak v súlade so sankciami, ktoré na Rusko uvalil Západ pre jeho inváziu na Ukrajinu.

Predmetné sankcie sú súčasťou piateho sankčného balíka a zahŕňajú opatrenia v oblasti dopravy zamerané na ruské lode a úplný zákaz ruským a bieloruským prevádzkovateľovm nákladných áut vstupovať do EÚ.

V dekréte sa uvádza, že najnovšie ruské opatrenia boli zavedené v reakcii na "nepriateľské" obmedzenia ostatných krajín voči ruským občanom a subjektom.