Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Putin podpísal zákon, ktorým Rusko vypovedáva Zmluvu o otvorenom nebi

Ruský prezident Vladimir Putin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zmluva o otvorenom nebi umožňuje signatárskym krajinám vykonávať neozbrojené prieskumné lety nad celým územím jej členských štátov, čím sa má medzi nimi budovať vzájomná dôvera.

Moskva 7. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorým Rusko vypovedáva Zmluvu o otvorenom nebi. Príslušný dokument bol v pondelok zverejnený v oficiálnom vestníku, informovala agentúra TASS.

Zákon bol 19. mája jednomyseľne schválený Štátnou dumou, dolnou komorou ruského parlamentu. Horná komora, Rada federácie, ho odobrila 2. júna.

Spojené štáty vlani v novembri oficiálne ukončili spoluprácu v rámci Zmluvy o otvorenom nebi. Stalo sa tak pol roka po tom, ako oznámili, že odstúpia od tohto dokumentu.

Svoje rozhodnutie vtedy USA zdôvodnili tým, že Ruská federácia údajne porušila niekoľko ustanovení dohovoru.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v januári oznámilo začatie vnútroštátnych postupov na odstúpenie od zmluvy, potom Putin predložil Štátnej dume návrh zákona na vypovedanie zmluvy. Nedávno Moskva opakovane vyhlásila, že šanca na zachovanie dohody je minimálna a proces vypovedania bude trvať niekoľko týždňov.

Zmluva o otvorenom nebi umožňuje signatárskym krajinám vykonávať neozbrojené prieskumné lety nad celým územím jej členských štátov, čím sa má medzi nimi budovať vzájomná dôvera. Zmluva bola podpísaná krátko po skončení studenej vojny v roku 1992 v Helsinkách a jej členmi je vyše 30 krajín. Účinnosť nadobudla v roku 2002 a je vnímaná ako dôležitý nástroj medzinárodnej kontroly zbrojenia.