Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin podpísal vypovedanie Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách

Ruský prezident Vladimir Putin 29. mája 2023. Foto: TASR/AP

Poslanci Štátnej dumy jednomyseľne podporili návrh prezidenta 16. mája a Rada federácie schválila vypovedanie zmluvy 24. mája.

Moskva 29. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o vypovedaní Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). V pondelok o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Návrh zákona na vypovedanie zmluvy CFE poslal Putin do Štátnej dumy ešte 10. mája. V dôvodovej správe sa uvádza, že od začiatku 90. rokov "zmluva zastarala pod vplyvom rozsiahlych vojenských a politických zmien, predovšetkým tých, ktoré súvisia s rozširovaním NATO".

Poslanci Štátnej dumy jednomyseľne podporili návrh prezidenta 16. mája a Rada federácie schválila vypovedanie zmluvy 24. mája.

Táto zmluva bola podpísaná 19. novembra 1990 a platiť začala 9. novembra 1992. Býva označovaná za jednu z kľúčových dohôd v oblasti bezpečnosti v Európe od skončenia studenej vojny: obmedzuje rozmiestnenie tankov a vojsk v krajinách Severoatlantickej zmluvy a bývalej Varšavskej zmluvy vo východnej Európe a stanovuje opatrenia zamerané na "budovanie dôvery, transparentnosti a spolupráce medzi členskými štátmi".

Rusko však v roku 2015 oznámilo, že sa prestáva zúčastňovať na zasadnutiach spoločnej komisie o konvenčných ozbrojených silách v Európe, pričom svoju účasť na zmluve CFE pozastavilo už v roku 2007.

Rusko tvrdí, že zmluva, ktorej cieľom bolo vyvážiť konvenčné sily ku koncu studenej vojny, bola de facto porušená, pretože bývalé sovietske republiky Estónsko, Lotyšsko, Litva a bývalé krajiny Varšavskej zmluvy sa začiatkom 21. storočia stali členmi NATO.

Zmluva CFE počíta s obmedzením piatich kategórií zbraní a techniky — ide o tanky, bojové obrnené vozidlá, delostrelectvo kalibru viac ako 100 milimetrov, bojové lietadlá a útočné vrtuľníky — a zabezpečuje aj výmenu informácií a rozsiahlu inšpekčnú činnosť v účastníckych krajín.