Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Putin sa chce po odchode z politiky venovať literatúre a športu

Vladimir Putin (vpravo) Foto: TASR/AP

Ruský prezident poskytol rozhovor ARD pred návštevou Nemecka a Holandska, ktorá sa začne 7. apríla.

Moskva 5. apríla (TASR) - Literatúre, športu, štúdiu práva a verejne prospešným projektom sa chce venovať ruský prezident Vladimir Putin po odchode z politiky. Povedal to v rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu ARD v prezidentskej rezidencii v Novo-Ogarjove pri Moskve.

"Očakávam, že po mojom odchode z politického života a verejnej služby budem mať možnosť zamestnať sa inými činnosťami a výzvami. Mám rád právo a literatúru a verím, že budem mať možnosť zaoberať sa tým bez akéhokoľvek prepojenia s mojimi verejnými úlohami. Možno sa budem venovať aj ďalším veciam. Môže to byť spoločenský život, šport a tak ďalej," uviedol Putin, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

Ruský prezident poskytol rozhovor ARD pred návštevou Nemecka a Holandska, ktorá sa začne 7. apríla. Jej témou bude aj sťažnosť Nemecka, ktorému sa nepáči postup vlády v Moskve pri kontrole činnosti zahraničných mimovládnych organizácií pôsobiacich v Rusku, vrátane dvoch nemeckých.

"Nie je to novinka pokiaľ ide o medzinárodnú politickú prax. Tieto organizácie zasahujú do vnútornej politiky. Nemala by byť naša spoločnosť informovaná o tom, kto dostane peniaza a na aké aktivity?" spýtal sa v rozhovore pre ARD Putin. Poznamenal, že 654 mimovládnych organizácií financovaných zahraničím dostalo len za prvé štyri mesiace minulého roka takmer miliardu dolárov.

Ruské úrady uskutočnili minulý mesiac kontrolu stoviek mimovládnych organizácií. Súvisí to s prijatím zákona, na základe ktorého sa musia organizácie a hnutia so zahraničným financovaním v prípade, ak vyvíjajú politickú činnosť, registrovať ako "zahraniční agenti". Ruskí prokurátori obhajovali vlnu inšpekcií tým, že sa pokúšajú zlikvidovať ilegálne organizácie a bojovať proti praniu peňazí.