Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Putin potvrdil, že je pripravený pomôcť Bielorusku

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko a Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Prezidenti Ruska a Bieloruska spolu telefonovali už v sobotu.

Moskva 16. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu znova telefonoval s bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom a potvrdil mu, že Moskva je pripravená poskytnúť Minsku pomoc pri "riešení problémov", a to na základe zmluvy o Zväzovom štáte Ruska a Bieloruska i v rámci regionálnej bezpečnostnej a obrannej zmluvy. Oznámila to tlačová služba Kremľa, informuje agentúra TASS.

"Rusko potvrdilo pripravenosť Ruska poskytnúť potrebnú podporu pri urovnávaní vynárajúcich sa problémov na základe princípov zmluvy o vytvorení Zväzového štátu a v prípade potreby tiež v rámci Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti," uvádza sa vo vyhlásení.

Obaja prezidenti spolu telefonovali už v sobotu. V novom rozhovore podľa Kremľa znova prebrali situáciu v Bielorusku po kontroverzných prezidentských voľbách, pričom zohľadnili aj "vonkajší tlak na republiku".

Tlačové oddelenie bieloruskej prezidentskej kancelárie v oznámení o novom telefonáte uviedlo, že Lukašenko a Putin potvrdili pripravenosť spoločne reagovať na vonkajšie hrozby.

"Hlavy štátov viedli podstatné konzultácie o všetkých otázkach. Lídri krajín znova potvrdili dohodu, že v prípade, ak sa situácia zhorší, pokiaľ ide o vonkajšie hrozby, (obe) strany budú reagovať spoločne a v súlade s ustanoveniami Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti," citovala z vyhlásenia tlačová agentúra BelTA.