Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Putin pozval na rokovania do Kremľa jedného z krymských Tatárov

Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Líder krymskotatárskej komunity vyjadril presvedčenie, že odpovede na tieto a mnoho ďalších otázok svet dokáže nájsť iba spoločne s vládami USA, Ukrajiny a Ruska.

Kyjev/Simferopol 11. marca (TASR) - Vplyvného predstaviteľa krymských Tatárov, poslanca a expredsedu Medžlisu (parlamentu) krymských Tatárov Mustafu Džemileva pozval na rokovania do Moskvy osobne prezident Ruskej federácie Vladimir Putin.

Muž, ktorý v uplynulých dňoch netajil obavy z ruskej vojenskej prítomnosti na Kryme, podobne ako väčšina krymskotatárskej komunity, presadzujúcej zachovanie jednotnej Ukrajiny, zatiaľ nevie, či do ruskej metropoly pocestuje.

Mieni to konzultovať s ďalšími vedúcimi činiteľmi krymských Tatárov, vyplýva z materiálu internetového vydania denníka Ukrajinska pravda.

Líder krymských Tatárov Refat Čubarov v uplynulých dňoch opakovane vyjadril svoju nevôľu nad vývojom, konštatoval, že ide o plebiscit naoko, o pokus poskytnúť legalitu súčasnej agresii. "Poukazujeme na absurdnosť tohto referenda," citovala agentúra Reuters slová Čubarova, ktorý odmietol, že by výzva na bojkot referenda mohla vyústiť do oveľa pravdepodobnejšieho áno pre pričlenenie sa k Rusku.

Krymskí Tatári sa obrátili v súvislosti s plánovaným referendom so žiadosťou o rýchlu pomoc na medzinárodné spoločenstvo, vyzvali všetkých obyvateľov Krymu bez rozdielu národnostnej príslušnosti, aby bojkotovali prípravy plebiscitu i samotné hlasovanie 16. marca.

Refat Čubarov sa navyše obrátil na prezidenta USA Baracka Obamu listom, v ktorom ho vyzýva na rozhodnosť v mene mieru a spravodlivosti, v záujme záchrany stoviek tisícok životov obyvateľov Krymu.

Mnohonárodnostné obyvateľstvo Krymu - Rusi, Ukrajinci, krymskí Tatári - žije podľa jeho slov v očakávaní naplnenia svojich najtemnejších predstáv a pocitu strachu o životy svojich detí, príbuzných a blízkych. V hociktorú chvíľu môže dôjsť k čomusi nezvratnému, píše sa v dokumente, o ktorom informovali ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform.

Čubarov sa preto Obamu spýtal, kto a kedy zastaví eskaláciu situácie na Kryme, kto a kedy zabráni ohrozeniu životov a hrozbe nových etnických čistiek, ku ktorým môže dôjsť v dôsledku zrážok s ozbrojencami, príslušníkmi polovojenských síl.

Líder krymskotatárskej komunity vyjadril presvedčenie, že odpovede na tieto a mnoho ďalších otázok svet dokáže nájsť iba spoločne s vládami USA, Ukrajiny a Ruska.