Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin predložil návrh zákona o päťročnom predĺžení zmluvy New START

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AFP

Rusko a Spojené štáty sa v utorok dohodli na predĺžení zmluvy New START, ktorá obmedzuje počet amerických a ruských strategických jadrových zbraní.

Moskva 27. januára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin predložil v utorok parlamentu návrh zákona o päťročnom predĺžení zmluvy New START, ktorá obmedzuje počet amerických a ruských strategických jadrových zbraní. Informovali o tom agentúry AFP a TASS.

"Rusko a Spojené štáty podpísali 26. januára dohodu o predĺžení zmluvy," uvádza sa k správe pripojenej k návrhu zákona, ktorú na svojej webstránke zverejnila Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu. Ďalej sa v nej píše, že obe strany sa "v zásade" dohodli na predĺžení zmluvy New START o päť rokov.

O návrhu bude v stredu rokovať diskutovať Výbor Štátnej dumy pre zahraničné otázky, ktorý ho ešte v ten istý deň odporučí na ratifikáciu v pléne Dumy, informoval predseda zmieneného výboru Leonid Slutskij. Nemenovaný zdroj z ruského parlamentu pre TASS zároveň potvrdil, že návrh zákona by mal byť najdôležitejšou položkou jeho stredajšej legislatívnej agendy.

Rusko a Spojené štáty sa v utorok dohodli na predĺžení zmluvy New START, ktorá obmedzuje počet amerických a ruských strategických jadrových zbraní. Podľa Kremľa si už vymenili dokumenty týkajúce sa predĺženia tejto zmluvy a v nasledujúcich dňoch obe strany dokončia potrebné formality.

Nový prezident Spojených štátov Joe Biden minulý týždeň navrhol predĺženie tejto zmluvy, ktorá vyprší 5. februára, o ďalších päť rokov. Kremeľ túto snahu USA privítal, pričom Biden i Putin vyjadrili v utorok spokojnosť s touto dohodou vo svojom prvom telefonáte, ktorý absolvovali v utorok.

Predmetná zmluva, ktorá je poslednou platnou dohodou medzi Washingtonom a Moskvou o kontrole zbrojenia, bola uzavretá v roku 2010. Podpísali ju vtedajší prezidenti USA a Ruska - Barack Obama a Dmitrij Medvedev.

Rusko už v minulosti navrhovalo predĺženie dohody bezo zmien či iných podmienok, avšak administratíva exprezidenta Donalda Trumpa so začatím rokovaní čakala až do minulého roka, pričom jej predĺženie podmienila viacerými požiadavkami. Rozhovory následne uviazli na mŕtvom bode, čo súviselo i s napätými vzťahmi medzi oboma krajinami týkajúcich sa ukrajinskej krízy či zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016.