Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Putin pricestoval na bezpečnostný summit do Kirgizska

Ruský prezident Vladimir Putin hovorí s novinármi na summite lídrov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Singapure 15. novembra 2018. Foto: TASR/AP

Na programe summitu je tiež posilnenie spoločných obranných schopností vrátane informačnej bezpečnosti.

Biškek 28. novembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval vo štvrtok do Kirgizska, kde sa zúčastní na rozhovoroch o medzinárodných a regionálnych bezpečnostných záležitostiach s piatimi ďalšími hlavami štátov.

Informovala o tom stanica Slobodná Európa s odvolaním sa na tlačové agentúry Armenpress, Interfax a TASS. Hostiteľ podujatia, kirgizský prezident Sooronbaj Žeenbekov, privítal Putina na letisku v hlavnom meste Biškek.

Summit Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OSKB) sa koná pod vedením Ruska a zúčastňujú sa na ňom i lídri Arménska, Bieloruska, Kazachstanu a Tadžikistanu. Všeobecne sa očakáva, že Putin na summite načrtne priority OSKB; Rusko bude mať počas nasledujúceho roka predsedníctvo v tejto organizácii.

Na programe summitu je 21 bodov z rozličných oblastí, spresnila kancelária kirgizského prezidenta. Účastníci stretnutia sa budú zaoberať aj problematikou tadžicko-afganskej hranice, spoluprácou s OSN v oblasti implementácie globálnej protiteroristickej stratégie, ako aj koordináciou zahraničnej politiky členských krajín OSKB.

Na programe summitu je tiež posilnenie spoločných obranných schopností vrátane informačnej bezpečnosti.