Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin privítal návrat Netanjahua, chce posilniť vzťahy s Izraelom

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Poslanci izraelského parlamentu vyslovili dôveru novej koaličnej vláde premiéra Netanjahua, ktorú označujú za najpravicovejšiu a nábožensky najkonzervatívnejšiu v dejinách štátu Izrael.

Moskva 29. decembra (TASR) - Šéf Kremľa Vladimir Putin privítal návrat staronového izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý sa vo štvrtok po roku a pol vrátil k moci. Putin v tejto súvislosti ocenil Netanjahuov prínos k rozvíjaniu priateľských vzťahov s Ruskom, informuje agentúra AFP.

"Verím, že nová (izraelská) vláda pod vaším vedením bude pokračovať v línii posilňovania rusko-izraelskej spolupráce vo všetkých oblastiach, v prospech našich národov a v záujme zaistenia mieru a bezpečnosti Blízkeho východu," uvádza sa v Putinovej gratulácii Netanjahuovi, ktorej text zverejnil Kremeľ.

Ako pokračuje TASR, Putin vysoko ocenil "osobný a dlhodobý prínos" tohto izraelského pravicového politika k "posilňovaniu priateľských vzťahov" medzi oboma krajinami.

Poslanci izraelského parlamentu vyslovili vo štvrtok dôveru novej koaličnej vláde premiéra Netanjahua, ktorú pozorovatelia označujú za najpravicovejšiu a nábožensky najkonzervatívnejšiu v dejinách štátu Izrael. Bezprostredne po hlasovaní o dôvere zložil 73-ročný Netanjahu predpísanú prísahu a ujal sa moci.

Po začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine zaujal Izrael opatrný postoj, aby zamedzil zvýšeniu napätia vo vzťahoch s Moskvou. Pre Izrael je totiž kľúčová spolupráca s Ruskom v Sýrii, kde sa izraelská armáda snaží zabrániť narastaniu vplyvu Iránu.

Izrael preto odmieta žiadosti Kyjeva o dodávky zbraní a poskytuje mu len humanitárnu pomoc a nevojenské ochranné vybavenie. Minister obrany v predchádzajúcej izraelskej vláde Benny Ganc v novembri uviedol, že Izrael by mohol pomôcť ukrajinským špecialistom pri vývoji nevojenského systému včasného varovania pred leteckými útokmi.