Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Putin priznal, že pouličné protesty niekedy vedú k pozitívnemu vývoju

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putin to podľa agentúry TASS vyhlásil počas diskusie, ktorá sa konala vo Vladivostoku a bola jedným z bodov výročnej konferencie Východné ekonomické partnerstvo.

Vladivostok 5. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že pouličné protesty "niekedy vedú k pozitívnemu výsledku, pretože "otrasú mocou" v štáte a "nasmerujú ju" tak, aby účinne riešila problémy ľudí.

Putin to podľa agentúry TASS vyhlásil počas diskusie, ktorá sa konala vo Vladivostoku a bola jedným z bodov výročnej konferencie Východné ekonomické partnerstvo.

Na otázku, či by nebolo treba zaujať voči protestujúcej mládeži miernejší postoj, Putin odpovedal, že demonštranti musia konať v "pozitívnom duchu, neriadiť sa záujmami svojej špecifickej skupiny, ale záujmami krajiny a ľudí" a "postupovať v súlade s pravidlami a zákonmi". Dodal, že "prax vo svete ukazuje, že toto je správny prístup."

Putin sa domnieva, že všetkými protestujúcimi by sa malo zaobchádzať rovnako, bez ohľadu na ich vek.

Pokiaľ ide o delenie na "našich" a "vašich", Putin vyjadril presvedčenie, že účastníci protestných zhromaždení sú zväčša pozitívne naladení, želajú si, aby sa ich krajina rozvíjala a chcú k tomu prispieť.

V tejto súvislosti Putin vyzval úrady v Rusku, aby urobili všetko pre to, aby mladí ľudia našli miesto v živote a boli schopní využiť svoje vedomosti a talent "pre kreatívny rozvoj (svojej) krajiny".

Putin svojím vyhlásením reagoval na pouličné masové zhromaždenia, ktoré sa počas leta konali v Moskve na protest proti tomu, že miestna volebná komisia pre formálne nedostatky odmietla zaregistrovať skupinu nezávislých kandidátov. Komunálne voľby v Moskve sa budú konať túto nedeľu.

Ruský prezident sa k tejto téme vyjadril v auguste dvakrát: apeloval, že polícia i demonštranti musia konať v súlade so zákonom. Situáciu v Moskve pritom prirovnával k protestom hnutia tzv. žltých viest vo Francúzsku, pričom poukazoval na razantný prístup tamojšej polície, keď dav demonštrantov rozháňala. Pripomenul tiež, že iniciátori protestov v Moskve porušili zákony o voľbách.

K situácii sa vo štvrtok v rozhovore pre denník Kommersant vyjadrila aj predsedníčka ruskej Ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová. Protesty v uliciach ruskej metropoly podľa nej súvisia s požiadavkou "dvoch desiatok 'vyvolených' kandidátov, aby boli zaregistrovaní" do volieb do Moskovskej mestskej dumy. Akcie týchto politikov označila za "búrku v pohári vody". Podľa jej názoru sa voľby stali len zámienkou na to, aby opozícia dostala ľudí do ulíc.

Počas úradne nepovolených pouličných zhromaždení a pochodov v Moskve bolo počas leta zadržaných vyše 3000 ľudí. Počas rozháňania davu a zaisťovania demonštrantov príslušníci polície a Národnej gardy často používali neprimerané násilie a donucovacie prostriedky. Išlo o najväčšie zásahy proti demonštrantom od vlny protestov v rokoch 2011 a 2012, ktoré sa konali proti opätovnému zvoleniu Vladimira Putina za prezidenta Ruskej federácie.

Za účasť na protestoch je súdne stíhaných viac než desať ľudí. V tejto veci úrady naďalej preverujú aj ďalšie osoby.