Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Putin prvýkrát navštívil Čukotku vo funkcii prezidenta

Ruský prezident Vladimir Putin sa v stredu 10. januára 2024 zúčastňuje na stretnutí s obyvateľmi v regióne Čukotka na ruskom Ďalekom východe. Foto: TASR/AP

Putin pricestoval do mesta Anadyr, administratívneho centra Čukotského autonómneho okruhu.

Moskva 10. januára (TASR) - Prezident Vladimir Putin pricestoval v stredu na svoju vôbec prvú prezidentskú pracovnú návštevu Čukotky na ruskom Ďalekom východe. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Putin pricestoval do mesta Anadyr, administratívneho centra Čukotského autonómneho okruhu. Čukotka je najvýchodnejší región Ruskej federácie a v Beringovom prielive má námornú hranicu s americkým štátom Aljaška.

Ruský líder predtým povedal, že zatiaľ nenavštívil všetky regióny a v tejto súvislosti konkrétne spomenul Čukotku, uviedli ruské štátne médiá. Jedinú prezidentskú návštevu Čukotky uskutočnil v roku 2008 Dmitrij Medvedev.

Putin Čukotku navštívil v období napätia medzi ruským režimom a Západom pod vedením Spojených štátov v súvislosti s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine.

Putin zdôraznil strategický význam tejto odľahlej oblasti a zdôraznil potrebu posilniť miestne služby. Tento región svojimi jedinečnými prírodnými krásami a bohatým kultúrnym dedičstvom aj napriek drsnému podnebiu priťahuje turistov.

Stredajšia návšteva je Putinovou prvou tohtoročnou regionálnou cestou. V roku 2023 navštívil viac ako 20 federálnych subjektov Ruska vrátane "nových" regiónov, ktoré Moskva okupuje v rámci svojej agresie na Ukrajine.