Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Putin: Ruské námorníctvo dostane novú hypersonickú raketu

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko bude podľa neho venovať pozornosť aj dronom, ktorých dôležitosť sa ukázala počas už desať mesiacov prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine.

Moskva 21. decembra (TASR) - Ruské námorníctvo dostane v januári novú hypersonickú raketu. Vláda je zároveň pripravená podporovať ozbrojené sily bez finančných obmedzení a na vedenie takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine dostanú ruské sily všetko, čo budú potrebovať. V prejave pred vysokými predstaviteľmi armády to v stredu prisľúbil ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters.

"Od januára bude (trieda) fregát Admirál Gorškov vyzbrojená novou hypersonickou raketou Zirkón (Cirkon), ktorá nemá vo svete obdobu," uviedol Putin.

"Naše ozbrojené sily a ich bojové schopnosti sa denne zlepšujú," vyhlásil Putin a dodal, že Rusko posilní aj bojovú pripravenosť svojej jadrovej triády.

Rusko bude podľa neho venovať pozornosť aj dronom, ktorých dôležitosť sa ukázala počas už desať mesiacov prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine. Onedlho bude pripravená aj ťažká medzikontinentálna balistická raketa Sarmat, ktorou budú vyzbrojené pozemné sily.

Na stretnutí Putina s predstaviteľmi ozbrojených síl vystúpil so správou o vývoji "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine minister obrany Sergej Šojgu. Upozornil, že ruské sily tam čelia spojeným ukrajinským a západným silám, keďže západné krajiny dodávajú Kyjevu zbrane aj peniaze.