Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin: Rusko a Čína nevytvárajú vojenskú alianciu

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching počas tlačovej konferencie po spoločných rozhovoroch 21. marca 2023 v Moskve. Foto: TASR/AP

Obaja lídri podpísali dokumenty o strategickej spolupráci. V súvislosti s prebiehajúcim konfliktom na Ukrajine zdôraznili, že táto kríza by sa mala urovnať prostredníctvom mierových rokovaní.

Moskva 26. marca (TASR) - Rusko a Čína nevytvárajú vojenskú alianciu a v spojitosti so vzájomnou vojenskou spoluprácou nič neskrývajú. V nedeľu to uviedol ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

Putin sa tento týždeň v Moskve stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Obaja lídri v utorok podpísali dokumenty o strategickej spolupráci. V súvislosti s prebiehajúcim konfliktom na Ukrajine zdôraznili, že táto kríza by sa mala urovnať prostredníctvom mierových rokovaní.

"Nevytvárame vojenskú alianciu s Čínou... Áno, máme spoluprácu v oblasti vojensko-technickej súčinnosti, netajíme sa tým. Všetko je transparentné, nie je tam nič tajné," citovala Putinove slová ruská tlačová agentúra Interfax.

Ruský líder zároveň obvinil Spojené štáty a Severoatlantickú alianciu, že začínajú vytvárať novú os. Tá má podľa jeho slov určitú podobnosť s alianciou, ktorú v 30. rokoch 20. storočia vytvorili fašistické režimy Nemecka a Talianska a militaristické Japonsko