Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin: Rusko a Severná Kórea posilnia bilaterálne vzťahy

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Šéf Kremľa dodal, že bližšie zväzky medzi Ruskom a Kóreou sú v záujme oboch štátov.

Moskva 15. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko a Severné Kórea rozšíria svoje bilaterálne vzťahy. V pondelok o tom informovali štátne médiá v Pchjongjangu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Rusko a KĽDR "spoločnými snahami rozšíria komplexné a konštruktívne bilaterálne vzťahy", ako napísal Putin lídrovi Severnej Kórey Kim Čong-unovi v liste pri príležitosti Dňa oslobodenia Kórey od japonskej nadvlády. Tento sviatok každoročne pripadá na 15. augusta a oslavujú ho v Severnej i Južnej Kórei.

Putin dodal, že bližšie zväzky medzi Ruskom a Kóreou sú v záujme oboch štátov, keďže pomôžu s posilnením bezpečnosti a stability na Kórejskom polostrove a na severovýchode Ázie, uviedla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

List šéfovi Kremľa údajne poslal aj Kim Čong-un. Napísal v ňom, že priateľstvo Ruska a KĽDR sa vytvorilo počas druhej svetovej vojny s víťazstvom nad Japonskom. "Strategická a taktická spolupráca, podpora a solidarita" oboch krajín sa odvtedy dostala na úplne novú úroveň, najmä v súvislosti so snahou zmariť hrozby a provokácie od znepriatelených vojenských síl, uviedol Kim. KCNA nešpecifikovala, aké znepriatelené sily mal Kim na mysli, no podľa agentúry Reuters takto označuje USA a ich spojencov.

Severná Kórea v júli oficiálne uznala proruskú separatistickú Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) na východe Ukrajiny za samostatné štáty.