Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Putin: Rusko je pripravené na dialóg o nešírení jadrových zbraní

Ruský prezident Vladimir Putin, 28. júna 2022. Foto: TASR/AP

Takáto snaha si však podľa Putina vyžaduje "dôslednú spoluprácu" a môže tiež pomôcť predísť tomu, "čo sa dnes deje v Donbase".

Moskva 30. júna (TASR) - Moskva je otvorená dialógu o strategickej stabilite a nešírení jadrových zbraní, vyhlásil vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Rusko je otvorené dialógu o zaistení strategickej stability, o zachovaní režimov nešírenia zbraní hromadného ničenia a o zlepšení situácie v oblasti zbrojnej kontroly," uviedol šéf Kremľa počas právnického fóra, ktoré sa koná v Petrohrade.

Takáto snaha si však podľa Putina vyžaduje "dôslednú spoluprácu" a môže tiež pomôcť predísť tomu, "čo sa dnes deje v Donbase".

Napriek ruskej invázii na Ukrajinu Moskva i Washington upozorňujú na dôležitosť zachovania komunikácie v súvislosti s jadrovými zbraňami. Rusko a USA sú pritom dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami, ktoré majú spolu približne 11.000 jadrových hlavíc.

Putin uviedol, že Rusko vpadlo na Ukrajinu, aby ochránilo ruskú národnostnú menšinu na východe krajiny v regióne Donbas pred kyjevským prenasledovaním. Tieto tvrdenie zopakoval šéf Kremľa aj vo štvrtok, pričom obvinil Ukrajinu z páchania "zločinov proti ľudskosti".

Ukrajina a Západ, naopak, tvrdia, že ruská invázia je nevyprovokovaným aktom agresie a jej cieľom je ovládnuť ukrajinské územie a zosadiť tamojšieho prezidenta Volodymyra Zelenského.