Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Putin: Rusko je pripravené na dialóg, ak budú splnené ruské požiadavky

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok 4. marca 2022, Moskva, Rusko. Foto: TASR/AP

Ruský prezident v telefonáte s Olafom Scholzom poprel, že ruskí vojaci bombardujú ukrajinské mestá, a odmietol túto informáciu ako nepravdivú, napísal Kremeľ.

Moskva 4. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin povedal v piatok v telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, že Rusko je pripravené na dialóg o Ukrajine, ak budú splnené všetky ruské požiadavky. Informoval o tom Kremeľ, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Putin "potvrdil, že Rusko je otvorené dialógu s ukrajinskou stranou, ako aj s každým, kto chce mier na Ukrajine. Ale pod podmienkou, že budú splnené všetky ruské požiadavky", uviedol Kremeľ v oznámení.

Ruský prezident v telefonáte tiež poprel, že ruskí vojaci bombardujú ukrajinské mestá, a odmietol túto informáciu ako nepravdivú, napísal Kremeľ.

Putin Scholzovi povedal, že správy o "údajných prebiehajúcich leteckých útokoch na Kyjev a ďalšie veľké mestá sú hrubými propagandistickými klamstvami", doplnil Kremeľ.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit už predtým informoval, že nemecký kancelár Scholz sa v piatok hodinu telefonicky rozprával s ruským lídrom Putinom a vyzval Moskvu, aby okamžite zastavila všetky vojenské akcie na Ukrajine. Putin podľa hovorcu Scholzovi zároveň povedal, že cez víkend sa bude konať tretie kolo rusko-ukrajinských rozhovorov.

Ako ďalej Hebestreit oznámil, Scholz vyzval Putina, aby umožnil prístup humanitárnej pomoci do ukrajinských oblastí, kde prebiehajú boje.