Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Putin: Rusko je pripravené zaistiť odchod pre civilistov z Azovstaľu

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas videokonferencie s ministrami o krokoch na zmiernenie následkov sankcií Západu 10. marca 2022 v Moskve. Foto: TASR/AP

Putin sa ospravedlnil za vyjadrenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova o tom, že Adolf Hitler mal židovských predkov.

Moskva 5. mája (TASR) - Rusko je pripravené zabezpečiť civilistom ukrývajúcim sa v oceliarňach Azovstaľ v Mariupole bezpečný odchod, pričom Kyjev by mal ukrajinským vojakom v továrni nariadiť, aby zložili zbrane. Vo štvrtok to uviedol ruský prezident Vladimir Putin v telefonáte s izraelským premiérom Naftalim Bennettom. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Ruská armáda je stále pripravená zaistiť bezpečný odchod civilistov (z Azovstaľu)," povedal Putin v telefonáte s Bennetom. "Pokiaľ ide o vojakov, ktorí zostávajú v Azovstali, kyjevské úrady im musia dať rozkaz, aby zložili zbrane," pokračoval šéf Kremľa.

Putin sa podľa Benneta v telefonáte ospravedlnil za vyjadrenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova o tom, že Adolf Hitler mal židovských predkov. Izraelský premiér ospravedlnenie ruského prezidenta prijal a poďakoval sa mu za objasnenie jeho postoja k židovskému národu a spomienke na holokaust, uviedol po telefonáte Bennetov úrad.

Obaja lídri zdôraznili význam víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne pre Izrael aj Rusko, ako aj pamiatku obetí vojny a holokaustu, napísal izraelský denník Ha'arec.