Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Putin:Rusko pomôže odvrátiť potravinovú krízu, ak západ odvolá sankcie

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Putin okrem toho označil obvinenia, že Rusko je zodpovedné za problémy s dodávkami potravín na celosvetovom trhu, za nepodložené.

Moskva 26. mája (TASR) - Moskva je pripravená "výrazne prispieť" k odvráteniu hroziacej potravinovej krízy, ak Západ odvolá sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s vojenskou inváziou na Ukrajinu. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin počas telefonátu s talianskym premiérom Mariom Draghim. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Vladimir Putin zdôraznil, že Ruská federácia je pripravená výrazne prispieť k prekonaniu potravinovej krízy vývozom obilia a hnojív pod podmienkou zrušenia politicky motivovaných obmedzení zo strany Západu," uviedol Kremeľ vo vyhlásení zverejnenom po telefonáte ruského a talianskeho lídra.

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že Putin hovoril aj o krokoch, ktoré sú prijímané s cieľom zaistenie bezpečnej lodnej dopravy, vrátane každodenného otvárania humanitárnych koridorov, ktoré umožňujú vyplávanie civilných lodí z prístavov v Azovskom a Čiernom mori. Toto však podľa Kremľa obmedzuje ukrajinská strana.

Putin okrem toho označil obvinenia, že Rusko je zodpovedné za problémy s dodávkami potravín na celosvetovom trhu, za nepodložené.

Talianska vláda v osobitnom vyhlásení uviedla, že telefonát Draghiho s Putinom "bol venovaný vývoju situácie na Ukrajine a snahám o nájdenie spoločného riešenia pre prebiehajúcu potravinovú krízu a jej dôsledky na najchudobnejšie krajiny" sveta.

Viaceré štáty uvalili na Rusko bezprecedentné sankcie po tom, ako ruský prezident nariadil 24. februára vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Tieto sankcie, ako i vojenské operácie, narušili dodávky hnojív, pšenice a ďalším komodít z Ruska aj z Ukrajiny. Tieto dve krajiny pritom produkujú až 30 percent celosvetových dodávok pšenice, pripomína AFP.