Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin: Rusko sa nedá nikým zastrašovať ani vydierať

Ruský prezident Vladimir Putin počas televízneho príhovoru k národu v Moskve v stredu 21. septembra 2022. Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Oznámil to vo svojom prvom príhovore k národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Šéf Kremľa tiež pochválil aj ruskú armádu, ktorá podľa neho zachraňuje ľudí v Donbase na východe Ukrajiny.

Moskva 21. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že sa nenechá nikým "vydierať ani zastrašovať". Vyhlásil to v stredu krátko pred začiatkom prejavu amerického prezidenta Joea Bidena na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

Na oslavách 1160. výročia štátnej suverenity Ruska Putin povedal, že jeho krajina sa "nevzdá svojej zvrchovanosti" a nepodvolí sa ani zastrašovaniu či vydieraniu.

Šéf Kremľa tiež pochválil aj ruskú armádu, ktorá podľa neho zachraňuje ľudí v Donbase na východe Ukrajiny. Moskva totiž tvrdí, že občanov Ruska žijúci v tomto regióne sú prenasledovaní. Kyjev tieto obvinenia odmietol.

Putin v stredu ráno vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v Moskvou ovládaných oblastiach na východe a juhu Ukrajiny o pripojení k Rusku. Minister obrany Sergej Šojgu spresnil, že v Rusku bude mobilizovaných 300.000 záložníkov. Šéf Kremľa taktiež avizoval, že Rusko — ktoré je jadrovou veľmocou — je na ochranu svojho územia odhodlané použiť "všetky dostupné prostriedky".

Toto rozhodnutie šéfa Kremľa vyvolalo ostrú kritiku zo strany viacerých svetových lídrov vrátane prezidentky SR Zuzany Čaputovej, nemeckého kancelára Olafa Scholza či českého premiéra Petra Fialu.