Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin: Rusko si praje stabilné Bielorusko

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR - Michal Svítok

Medzi Moskvou a Minskom došlo nedávno k eskalácii napätia po tom, ako bieloruská vláda obvinila Rusko z vyslania žoldnierov, ktorí mali v Bielorusku vyvolať nepokoje.

Moskva 7. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že si praje, aby susedné Bielorusko bolo stabilnou krajinou. Jeho výrok prichádza pred prezidentskými voľbami, ktoré sa v Bielorusku budú konať v nedeľu.

Medzi Moskvou a Minskom došlo nedávno k eskalácii napätia po tom, ako bieloruská vláda obvinila Rusko z vyslania žoldnierov, ktorí mali v Bielorusku vyvolať nepokoje.

Kremeľ vydal stanovisko po piatkovom telefonáte medzi Putinom a bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Lídri hovorili o bilaterálnych vzťahoch a napätej situácii. Bielorusko je všeobecne považované za spojenca Ruska.

Ruský líder podľa tlačovej agentúry AFP zdôraznil záujem Moskvy "o zachovanie stabilnej domácej politickej situácie v Bielorusku a usporiadanie nastávajúcich prezidentských volieb v pokojnej atmosfére".

Lukašenko a jeho autoritársky režim čelia silnej výzve zo strany opozičnej kandidátky Svitlany Cichanovskej, ktorej kampaň prilákala do ulíc tisícky stúpencov požadujúcich koniec 26-ročnej Lukašenkovej vlády.

Bieloruské bezpečnostné služby minulý týždeň zadržali 33 Rusov, ktorí sú podľa Minska členmi súkromnej vojenskej skupiny Wagner, údajne riadenej Putinovým blízkym spojencom. Kremeľ uviedol, že lídri mali na margo zmieneného zatknutia "výmenu názorov".

Podľa Kremľa obaja lídri "vyjadrili dôveru, že vzniknutá situácia sa vyrieši v duchu vzájomného porozumenia charakteristického spoluprácou medzi oboma krajinami".

Bielorusko obvinilo zmienených žoldnierov z pokusu o destabilizáciu krajiny zorganizovaním masových nepokojov spoločne s opozičnými lídrami. Rusko požaduje, aby Bielorusko týchto mužov prepustilo s tým, že sa nedopustili ničoho zlého.