Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin: Rusko svojím konaním na Ukrajine nič nestratilo

Ukrajinskí vojaci pália z mínometu na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 3. septembra 2022, kde prebiehajú ťažké boje. Foto: TASR/AP

Ruský prezident znovu označil ukrajinskú vládu za nelegitímnu a poprel, že by Rusko na Ukrajine porušovalo medzinárodné právo.

Vladivostok 7. septembra (TASR) - Rusko svojím konaním na Ukrajine nič nestratilo, práve naopak – posilnilo svoju suverenitu, vyhlásil v stredu ruský prezident Vladimir Putin na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Šéf Kremľa vo svojom prejave na fóre odôvodnil priklonenie sa Ruska smerom k Ázii tým, že Západ upadá, zatiaľ čo Ázia je podľa neho budúcnosť. Vo svojom hlavnom prejave hovoril o Ukrajine len v súvislosti s vývozom obilia. Neskôr sa ho však moderátor spýtal, či Rusko v dôsledku konfliktu na Ukrajine niečo stratilo.

"Nič sme nestratili a nič ani nestratíme. To hlavné, čo sme získali, je posilnenie našej suverenity. To je bezpochyby výsledok toho, čo sa teraz deje," odpovedal Putin.

"Všetko nepotrebné, škodlivé a to, čo nám bráni posúvať sa vpred, bude odmietnuté... V konečnom dôsledku to našu krajinu znútra posilní," vyhlásil Putin. Zároveň priznal, že konflikt viedol k "istej polarizácii" v Rusku i vo svete.

Ruský prezident okrem toho znovu označil ukrajinskú vládu za nelegitímnu a poprel, že by Rusko na Ukrajine porušovalo medzinárodné právo. "Pokiaľ ide o vojenskú činnosť, my (sami) sme nič nezačali – snažíme sa ju len ukončiť," cituje Putina nezávislý spravodajský portál Meduza.io.

Putin podľa agentúry Reuters stále častejšie opisuje konflikt na Ukrajine, ktorý nazýva špeciálnou vojenskou operáciou, ako zlomový bod v dejinách Ruska, keď sa jeho krajina zbavila poníženia v súvislosti s rozpadom Sovietskeho zväzu z roku 1991.