Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin s Erdoganom hovorili o kompromisoch i situácii v Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) si podáva ruku so svojím tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom po spoločnej tlačovej konferencii v rámci ich stretnutia v Kremli v Moskve 5. marca 2020. Od polnoci zo štvrtka na piatok začne v provincii Idlib na severozápade Sýrie platiť prímerie. Na rokovaní v Moskve sa na tom dohodli prezidenti Ruska a Turecka, Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan. Dosiahnutie dohody o prímerí ohlásili Putin a Erdogan po šiestich hodinách rokovaní v Moskve. Obe strany sa zároveň dohodli na vytvorení bezpečnej zóny pre civilné obyvateľstvo v provincii Idlib neďaleko hranice s Tureckom. Ide o poslednú baštu povstalcov bojujúcich proti silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Foto: TASR/AP

Rusko Ankaru obviňuje, že nie je schopná prijať opatrenia, ktoré majú zo severnej Sýrie vytlačiť povstalcov.

Moskva 29. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril v stredu presvedčenie, že vlády Ruska a Turecka sa naučili nachádzať kompromisy výhodné pre obe strany, hoci rokovania medzi oboma krajinami nemajú vždy jednoduchý priebeh. Informovala o tom agentúra TASS.

Rozhovory podľa Putina nie sú zakaždým jednoduché, no konečný výsledok je vždy pozitívny.

"Naše vlády sa naučili nachádzať kompromisy, ktoré sú výhodné pre obe strany," povedal.

Erdogan je podľa svojich slov tiež presvedčený, že ďalšie posilňovanie vzťahov medzi Ruskom a Tureckom bude mať pre obe strany prínosy.

Prezidenti hovorili aj o situácii v Sýrii, píše TASS. "Naše spoločné kroky v Sýrii majú veľký význam," povedal Erdogan. "Mier v tomto regióne závisí od rusko-tureckých vzťahov," dodal.

Rusko je hlavným spojencom sýrskej vlády, zatiaľ čo Turecko podporuje opozičné skupiny, pripomína agentúra AP. Ruskí a tureckí vojaci však spolupracujú v regióne Idlib, ktorý je poslednou baštou povstalcov, a snažia sa dosiahnuť mierové riešenie konfliktu.

Obe krajiny minulý rok v marci uzavreli prímerie, ktoré zastavilo ofenzívu Moskvou podporovanej sýrskej vlády na Idlib. Prímerie je však sporadicky porušované a útoky si vyžiadali množstvo mŕtvych a zranených.

Turecko sa obáva, že vystupňovanie napätia v oblasti na severe Sýrie spôsobí nový tok utečencov na jeho územie. V Turecku sa v súčasnosti nachádza približne 3,7 milióna sýrskych utečencov, pripomína AP.

Rusko Ankaru obviňuje, že nie je schopná prijať opatrenia, ktoré majú zo severnej Sýrie vytlačiť povstalcov.

Putin Erdogana privítal v Soči pri pobreží Čierneho mora, kam ruský prezident priletel po dvoch týždňoch strávených v domácej izolácii po tom, ako sa medzi ľuďmi v jeho blízkom okolí objavila nákaza koronavírusom SARS-CoV-2.