Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin sa čínskemu prezidentovi poďakoval za vyvážený postoj k Ukrajine

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin, archívne foto. Foto: TASR/AP

Išlo o prvé osobné stretnutie Putina a Si Ťin-pchinga od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine.

Samarkand 15. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin na štvrtkovom stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v uzbeckom meste Samarkand, kde sa koná regionálny summit, odsúdil snahy vytvárať "unipolárny svet" a ocenil "vyvážený" postoj Pekingu k Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Veľmi si ceníme vyváženú pozíciu našich čínskych priateľov v spojitosti s ukrajinskou krízou," povedal šéf Kremľa ohľadom prebiehajúcej invázie Moskvy na Ukrajinu. Dodal, že Rusko "rozumie obavám" Pekingu, pričom nespresnil, aké obavy má na mysli.

"Úsilie vytvoriť unipolárny svet nabralo v nedávnej dobe absolútne škaredú formu a je úplne neprijateľné," povedal Putin podľa AFP v jasnej narážke na Spojené štáty. Zdôraznil, že Rusko sa hlási k politike jednej Číny. "Odsudzujeme provokácie USA a ich satelitov v Taiwanskom prielive," povedal.

Putin tiež vyzval na "globálne posilnenie (Šanghajskej organizácie spolupráce) SCO" a dodal, že si je istý tým, že jeho štvrtkové stretnutie so Si Ťin-pchingom povedie k "posilneniu rusko-čínskeho partnerstva".

Si Ťin-pching šéfovi Kremľa povedal, že Čína je ochotná s Moskvou spolupracovať na prevzatí role "veľmocí" s cieľom priniesť "stabilitu a pozitívnu energiu do sveta, ktorý sa zmieta v spoločenskom chaose". Dodal, že veľmi rád využije príležitosť počas konania summitu SCO na vzájomnú "výmenu názorov na medzinárodné a regionálne otázky, ktoré predstavujú ich spoločné záujmy".

Išlo o prvé osobné stretnutie Putina a Si Ťin-pchinga od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine.