Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Putin sa nezúčastní na Bidenom zvolanom summite o klíme

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podľa Peskova je otázna aj Putinova účasť na Valnom zhromaždení OSN, ktorá sa tento rok koná v hybridnej forme: online i prezenčne.

Moskva 17. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin nemá v pláne zúčastniť sa na schôdzke lídrov štátov najviac zodpovedných za zmeny klímy, ktorú na 17. septembra v online formáte organizuje americký prezident Joe Biden.

Informoval o tom v piatok Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorý podľa agentúry RIA Novosti dodal, že o zástupcovi Ruska na podujatí sa rokuje prostredníctvom diplomatických kanálov.

Podľa Peskova je otázna aj Putinova účasť na Valnom zhromaždení OSN, ktorá sa tento rok koná v hybridnej forme: online i prezenčne.

Peskov sa na pravidelnom brífingu vyjadril i k odstráneniu aplikácie Navaľnyj z obchodov s aplikáciami spoločností Google a Apple, pričom to označil za krok, ktorý je v súlade s ruskými zákonmi.

Na archívnej snímke z 5. septembra 2021 aplikácia Chytré voľby na displeji mobilného telefónu v Moskve.
Foto: TASR/AP


Na otázku, ako v Kremli vnímajú Navaľného projekt Chytré hlasovanie, ktoré je funkciou aplikácie Navaľnyj a ktorá má viesť k porážke kandidátov prokremeľskej strany vo voľbách, Peskov odpovedal, že negatívne.

"Ide o absolútne provokatívne pokusy, ktoré vlastne škodia voličom," vyhlásil Peskov s tým, že vnímať tento projekt inak "ani nie je možné".

Samotný Putin v prebiehajúcich voľbách využije možnosť hlasovať elektronicky. Dátum, kedy sa Putinovi skončí karanténa nariadená kvôli chorým na covid v jeho okolí, podľa Peskova ešte nie je známy.