Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Putin sa rozhodol okamžite uznať suverenitu separatistických republík

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok 21. februára 2022 prihovára k národu v Kremli v Rusku. Foto: TASR/AP

Agentúra TASS po skončení prejavu informovala, že Putin príslušné výnosy už aj podpísal.


Moskva 21. februára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oznámil, že sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku ako nezávislé štáty. Putin o tom informoval v obsiahlom prejave k národu, ktorý odvysielali ruské štátne televízie.



Uznanie suverenity a nezávislosti DĽR a LĽR označil za potrebné. Dodal, že požiadal ruský parlament, aby jeho rozhodnutie podporil a ratifikoval zmluvy s obomi samozvanými proruskými republikami nachádzajúcimi sa ukrajinskom Donbase.
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) predsedá schôdzi Bezpečnostnej rady Ruska v Kremli v Moskve v pondelok 21. februára 2022. Putin zvolal najvyšších predstaviteľov, aby zvážili uznanie nezávislosti separatistických regiónov na východe Ukrajiny.
Foto: TASR/AP



Agentúra TASS po skončení prejavu informovala, že Putin príslušné výnosy už aj podpísal.

Okrem toho podpísal aj dohody o spolupráci s DĽR a LĽR. Na podpisovom akte v Kremli sa zúčastnili aj predstavitelia oboch týchto "republík".

Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin predsedá schôdzi Bezpečnostnej rady Ruska v Kremli v Moskve v pondelok 21. februára 2022.
Foto: TASR/AP

Vedenie Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, medzičasom deklarovalo svoju súčinnosť a pripravenosť čo najrýchlejšie pristúpiť k ratifikácii dohôd s DĽR a LĽR.



Reakcie zahraničných lídrov a inštitúcií na kroky ruského prezidenta



Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odsúdil rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať za nezávislé štáty dve separatistické oblasti ležiace na východe Ukrajiny - Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR). Uviedol pritom, že takýto krok je porušením tzv. minských dohôd, informuje agentúra AFP.

Stoltenberg povedal, že Rusko týmto rozhodnutím "ešte viac podkopáva suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, oslabuje snahy o vyriešenie konfliktu a porušuje minské dohody", ktoré taktiež podpísalo.

Viac sa dočítate TU: NATO odsúdilo Rusko za uznanie separatistických republík v Donbase

Biely dom v pondelok večer oznámil, že americký prezident Joe Biden nariadi nové sankcie voči separatistickým regiónom na východe Ukrajiny, ktoré sa rozhodol uznať ruský prezident Vladimir Putin za nezávislé štáty. Informovala o tom agentúra AP.

Prečítajte si aj: Biely dom ohlásil sankcie voči separatistickým regiónom na Ukrajine


Európska únia ohlásila, že zavedie sankcie voči jednotlivcom zapojeným do "nezákonného aktu" uznania separatistických oblastí na východe Ukrajiny - Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) zo strany Ruska za nezávislé štáty.

V spoločnom vyhlásení to uviedli šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Mohlo by vás zaujímať: Lídri EÚ odsúdili uznanie DĽR a LĽR, Únia zavedie sankcie voči Rusku

Uznanie nezávislosti separatistických republík, tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, je len podpora násilia a nenávisti. Na sociálnej sieti to uviedol slovenský premiér Eduard Heger v reakcii na prejav ruského prezidenta Vladimíra Putina.

"Po anexii Krymu Rusko pokračuje v praktikách, ktoré nevedú ani k mieru, ani k prosperite, ani k dobrému spolunažívaniu Ukrajincov a Rusov,"
uviedol predseda vlády. Uznaním separatistických republík budú podľa Hegera trpieť obyčajní ľudia.

Súvisiaca správa: Heger: Po anexii Krymu Rusko pokračuje v praktikách nevedúcich k mieru

Ruské rozhodnutie uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku sa musí stretnúť s jednoznačnou odpoveďou a okamžitými sankciami. V reakcii na krok ruského prezidenta Vladimira Putina to prostredníctvom Twitteru uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki.

"(Krok Ruska) znamená odmietnutie dialógu a očividné porušenie medzinárodného práva. Ide o akt agresie voči Ukrajine, ktorý sa musí stretnúť s jednoznačnou odpoveďou a okamžitými sankciami. Je to jediný jazyk, ktorému Putin rozumie. Vyzývam na urýchlené zasadnutie Európskej rady, aby sa prediskutovala táto záležitosť," napísal Morawiecki na Twitteri.

Mohlo by vás zaujímať: Morawiecki: Rusko podniklo akt agresie voči Ukrajine


Česká republika stojí za slobodnou a nezávislou Ukrajinou. V reakcii na krok ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa rozhodol uznať nezávislosť separatistických regiónov na východe Ukrajiny, to uviedol český premiér Petr Fiala.

"Z vlastnej histórie si dobre pamätáme, že podobné kroky namierené proti suverénnym susedným štátom k mieru nikdy nevedú," napísal v pondelok večer na sociálnej sieti Twitter predseda českej vlády.

Súvisiaca správa: Fiala: Česká republika stojí za slobodnou a nezávislou Ukrajinou

Slovenská republika odmieta rozhodnutie Ruskej federácie, ktorá v pondelok uznala nezávislosť separatistických entít tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR to uviedlo vo vyhlásení, ktoré zaslalo agentúre TASR.

Rozhodnutie Ruska označil slovenský rezort diplomacie za neprijateľný krok, ktorý je "v priamom rozpore s deklarovaným záujmom hľadať konštruktívne riešenie v diplomatickom dialógu v príslušných medzinárodných formátoch". Podľa rezortu je takéto konanie v rozpore tiež s "princípom nedeliteľnosti bezpečnosti, ktorý Ruská federácia sama zdôrazňuje a žiada o jeho rešpektovanie ako NATO, tak aj EÚ".

Prečítajte si aj: Slovensko rezolútne neuznáva samozvanú nezávislosť republík v Donbase