Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin telefonoval s prezidentom JAR, témou rozhovoru bol omikron

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Obaja prezidenti sa dohodli, že oni a ich krajiny spoja sily v boji proti pandémii, uviedol v sobotu v oznámení Kremeľ.

Moskva 4. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin sa telefonicky rozprával so svojím kolegom, prezidentom Juhoafrickej republiky (JAR) Cyrilom Ramaphosom, o novom koronavírusovom variante omikron. Informácie priniesla v sobotu tlačová agentúra DPA.

Obaja prezidenti sa dohodli, že oni a ich krajiny spoja sily v boji proti pandémii, uviedol v sobotu v oznámení Kremeľ. Budú spolupracovať predovšetkým po tom, čo bol zistený nový variant, ktorý juhoafrické úrady oznámili Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).

Podľa oficiálnych informácií v Rusku ešte nebol potvrdený prípad nákazy omikronom, pripomína DPA. Putin dal však pokyny na testovanie vzoriek a preverenie vakcín proti koronavírusu.

Vláda v Moskve musí okrem toho vypracovať opatrenia na zabránenie šírenia tohto variantu v najväčšej krajine sveta, pokiaľ ide o rozlohu.

Rusko už celé mesiace trápi vysoká úmrtnosť na nákazu koronavírusom. Úrady v sobotu hlásili, že za jeden deň zomrelo 1215 ľudí infikovaných koronavírusom. Skutočný počet je pravdepodobne vyšší.

Podľa ruského štatistického úradu Rosstat podľahlo nákaze len v októbri 74.893 ľudí, čo bol zatiaľ najvyšší mesačný údaj od začiatku pandémie.

Štatistika vlády ku koronavírusu však na druhej strane uvádzala výrazne nižší počet úmrtí na túto nákazu za október.