Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Putin sa zúčastnil na smútočnom obrade za nacionalistu Žirinovského

Ruský prezident Vladimir Putin drží kyticu červených ruží pri rakve s pozostatkami ruského politika a predsedu pravicovej populistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) Vladimira Žirinovského počas pohrebu v Moskve v piatok 8. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Žirinovskij, excentrický politik a jeden z lídrov medzičasom už "krotkej" ruskej parlamentnej opozície, bol kľúčovou postavou postsovietskej histórie Ruska.

Moskva 8. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin si v piatok uctil pamiatku ultranacionalistického politika Vladimira Žirinovského, ktorý tento týždeň zomrel vo veku 75 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

Po omši v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa sa konal obrad s otvorenou rakvou, počas ktorého k nej Putin položil kyticu červených ruží a sklonil hlavu na minútu ticha.

Obrad sa uskutočnil v Stĺpovej sieni moskovského Domu odborov, kde bol v roku 1953 vystavený na katafalku aj sovietsky diktátor Josif Stalin. Žirinovského pochovajú v poobedňajších hodinách na nemenovanom cintoríne v Moskve.

Žirinovskij, excentrický politik a jeden z lídrov medzičasom už "krotkej" ruskej parlamentnej opozície, bol kľúčovou postavou postsovietskej histórie Ruska.

Bol spoluzakladateľom a predsedom Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR), jednej z hlavných síl v ruskom parlamente.

Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill stojí počas omše pri rakve s pozostatkami ruského politika a predsedu pravicovej populistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) Vladimira Žirinovského v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa v piatok 8. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Kandidoval vo všetkých šiestich postsovietskych prezidentských voľbách. Poslancom parlamentu bol od roku 1993, keď jeho LDPR zaznamenala výrazný volebný úspech.

V ruských politických kruhoch bol často označovaný za klauna a bol známy svojimi radikálnymi protiamerickými, protiliberálnymi a protikomunistickými prejavmi.

Žirinovskij podľa vyjadrenia predsedu ruskej Štátnej dumy Viačeslava Volodina zomrel v stredu po dlhej a ťažkej chorobe. Začiatkom februára ho hospitalizovali v Moskve s ochorením COVID-19.