Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin: Sankcie zvýšia ceny potravín a energií na Západe

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas videokonferencie s ministrami o krokoch na zmiernenie následkov sankcií Západu 10. marca 2022 v Moskve. Foto: TASR/AP

Rusko by podľa Putina nikdy nevymenilo vlastnú suverenitu za krátkodobý ekonomický zisk.

Moskva 10. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok varoval Západ, že sankcie uvalené na Moskvu sa mu môžu vypomstiť v podobe vyšších cien potravín a energií. Putin v súvislosti s produkciou potravín poznamenal, že Rusko je jedným z hlavných svetových výrobcov priemyselných hnojív. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters.

"Rusko a Bielorusko sú jednými z najväčších dodávateľov minerálnych hnojív. Ak budú (západné krajiny) stále robiť problémy s financovaním a logistikou dodávania našich výrobkov, ceny narastú a to ovplyvní finálny produkt – potraviny," upozornil Putin.

Počas zasadnutia vlády prenášaného televíziou Putin vyhlásil, že k takzvanej špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine nikdy neexistovala alternatíva a že Rusko by nikdy nevymenilo vlastnú suverenitu za krátkodobý ekonomický zisk.

"Sankcie by na nás uvalili tak či tak. Svoje problémy sme si však dokázali vyriešiť v minulosti a dokážeme to aj teraz. Táto situácia nakoniec posilní našu nezávislosť, sebestačnosť a suverenitu," uviedol. Zároveň dodal, že Rusko si ako významný dodávateľ energií a plynu pre zahraničie bude naďalej plniť svoje záväzky, napriek tomu, že dodávky boli v dôsledku sankcií zabrzdené.

"(USA) oznámili, že končia s dovozom ruskej ropy. Ceny a inflácia sú tam také vysoké ako nikdy predtým a oni na nás hádžu svoje vlastné zlyhania," tvrdil Putin.

Ruská vláda v reakcii na sankcie zakázala na Západ vývoz tovarov z oblasti telekomunikácií, zdravotníctva, automobilového priemyslu a poľnohospodárstva, ako aj železničné vagóny, kontajnery a turbíny. Zákaz platí do konca roka.