Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Putin Scholzovi povedal,že platby za plyn môžu byť aj naďalej v eurách

Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Scholz podľa hovorcu nemeckej vlády trvá na dohode krajín skupiny G7, že dodávky energií z Ruska budú uhrádzané len v eurách a amerických dolároch.

Berlín 30. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu nemeckému spolkovému kancelárovi Olafovi Scholzovi povedal, že európske spoločnosti môžu za ruský plyn aj naďalej platiť v eurách, a nie v rubľoch, ako bolo predtým oznámené. Oznámila to nemecká vláda. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Putin podľa hovorcu nemeckej vlády Steffena Hebestreita v telefonáte Scholzovi povedal, že európski obchodní partneri môžu platby aj v období od 1. apríla naďalej uskutočňovať v eurách.

Platby budú uhrádzané banke Gazprombank, ktorá nie je zasiahnutá sankciami. Banka finančné prostriedky následne konvertuje na ruble, povedal podľa Hebestreita Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin reagujúc na sankcie západných štátov voči Rusku za útok na Ukrajinu minulý týždeň uviedol, že Moskva bude od "nepriateľských" štátov žiadať platby za dodávky plynu v rubľoch. Tieto krajiny mali podľa Putinových vyjadrení začať za plyn platiť v rubľoch od 31. marca, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Scholz podľa hovorcu nemeckej vlády trvá na dohode krajín skupiny G7, že dodávky energií z Ruska budú uhrádzané len v eurách a amerických dolároch.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu povedal, že proces zmeny platby na ruble bude postupný. Moskva podľa jeho slov pracuje na spôsoboch, ako urobiť platby za plyn jednoduché, jasné a praktické, pričom všetky možnosti majú byť hotové do 31. marca.