Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Putin: Situácia na východe Ukrajiny sa zhoršuje

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Šéf Kremľa zopakoval, že rozsiahle ruské vojenské cvičenia neďaleko ukrajinských hraníc z posledných týždňov nie sú hrozbou.

Moskva 18. februára (TASR) – Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal, že situácia na konfliktom postihnutom východe Ukrajiny sa zhoršuje. Vyjadril sa v čase, keď ho Západ obviňuje z plánovania útoku na susednú krajinu, informuje agentúra AFP.

"Práve teraz sme svedkami zhoršovania situácie" na východe Ukrajiny, uviedol Putin na tlačovej konferencii s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom v Moskve.

Podľa ruskej agentúry TASS Putin zdôraznil, že vláda v Kyjeve si musí sadnúť za rokovací stôl s lídrami separatistov v Donbase a dohodnúť sa na riešení tohto konfliktu, a to "čím skôr, tým lepšie".

Šéf Kremľa tiež zopakoval, že rozsiahle ruské vojenské cvičenia neďaleko ukrajinských hraníc z posledných týždňov nie sú hrozbou. "Tieto cvičenia sú výlučne obranného charakteru a neohrozujú nikoho," citovala AFP Putina, ktorý podľa svojho hovorcu bude v sobotu osobne dohliadať na manévre ruských síl strategického určenia, zahŕňajúce odpálenie balistických a riadených striel.

Putin okrem toho uviedol, že Rusko je pripravené na rozhovory s USA a NATO len v takom prípade, že budú zahŕňať aj bezpečnostné požiadavky Moskvy. K tým patria prísľuby ďalšieho nerozširovania NATO smerom na východ a stiahnutie jednotiek USA zo strednej a východnej Európy.

Doplnil tiež, že s Lukašenkom hovoril o "konsolidácii spoločného obranného priestoru Ruska a Bieloruska a zhodol sa s ním, že obe krajiny budú naďalej podnikať kolektívne opatrenia na ochranu svojej bezpečnosti "vo svetle rastúcej vojenskej aktivity krajín NATO pri vonkajších hraniciach Zväzového štátu Ruska a Bieloruska".